Tervetuloa takaisin Jarkko!

Monday, August 27th, 2007

“Hyvä hankinta JYPiltä. Ei päässyt esille Ässissä, mutta näytti taitonsa nuorten MM-kisoissa. Älykäs sentteri. Petrannut liikkumista, jalat saatava vieläkin paremmin liikkeelle. Hyvä kuti.”

Näin arvioitiin Jarkko Immosta Jääkiekkolehdessä syksyllä 2002. Saman vuoden huhtikuussa 20 vuotta täyttäneellä Immosella oli takanaan nihkeä kausi Porin Ässissä: vain kaksi syöttöpistettä 44 pelatussa ottelussa ja ensimmäinen liigamaali vielä tekemättä.

Nuorisomaajoukkueissa pelit olivat sujuneet paremmin: vuonna 2000 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa 7 ottelussa tehot 3+4 ja v. 2002 nuorten MM-kisoissa 7 ottelussa 4+3. Onnistuminen MM-kisoissa kykyjenetsijöiden tarkan silmälläpidon alla tuotti kesällä 2002 varauksen NHL-seura Toronto Maple Leafsiin, jolta Immosen pelaajaoikeudet kuitenkin siirtyivät NY Rangersille.

Matti Alatalon valmentamassa JYPissä lahjakkaasta nuorukaisesta kypsyi kolmen kauden aikana huippupelaaja: tehopisteet jo ensimmäisellä kaudella 10+23, seuraavalla 23+26 ja kaudella 04-05 19+28. Kuten luvuista näkee, koko uransa ajan keskushyökkääjänä pelanneelta Immoselta syöttely ja maalinteko onnistuvat yhtä hyvin.

JYPissä pelatessaan Immonen pääsi näyttämään taitojaan myös miesten maajoukkueeseen ja hänet valittiin kerran EHT-turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi. MM-kisoihin Immonen ei päässyt, mutta kahden suunnan sopimus Rangersin kanssa vei Immosen New Yorkiin syksyllä 2005.

Vakiopaikka Rangersissa jäi haaveeksi, vaikka Immonen teki pelaamissaan 20 ottelussa hyvät tehot 3+5. NY R:n farmijoukkueessa Hartford Wolf Packissa Immonen nousi heti tärkeään rooliin, ja kahden kauden aikana pelaamissaan 141 AHL-liigan ottelussa Immonen merkkautti pöytäkirjoihin 54 maalia ja 75 syöttöä.

Koska yhden suunnan NHL-sopimusta ei tarjottu, Immonen päätti hakea vauhtia Euroopasta. Oma veikkaukseni uudeksi osoitteeksi oli kovatasoinen ja palkanmaksukykyinen Ruotsin Elitserien. JYP oli jo panostanut pelaajarosteriinsa yllättävänkin paljon, joten vain harvat uskalsivat haaveilla Immosen paluusta Jyväskylään. Useimpien jyppiläisten tavoin pelkäsin Juha Junnon kiilaavan väliin rahoineen. Kohupelaaja Karalahden riveihinsä napannut pohjoisen mahtiseura ilmoitti tavoittelevansa myös Immosta.

Epätietoisuus päättyi tänään, mutta vain osittain. Immosen kolmevuotiseen sopimukseen sisältyy tulevaa kautta koskeva NHL-optio. Jos jokin NHL-organisaatio tarjoaa yksisuuntaista sopimusta, Immosta ei nähdä Hippoksen jäällä. Pelaaja itse pitää kuitenkin lähtöä epätodennäköisenä ja yrittää paluuta tosissaan vasta pelattuaan vuoden Suomessa. Immosen mallia 1+1+1 oleva sopimus mahdollistaa siirtymisen NHL-liigaan tai muualle ulkomaille pelattujen täysien kausien jälkeen.

Jarkko Immonen on suosikkipelaajiani, ja olen kovin mielissäni hänen paluustaan. Jo ennen tämän päivän ilouutista JYPin joukkue oli hyvien pelaajahankintojen ansiosta kiinnostavampi kuin pitkiin aikoihin. Nyt kyllä harmittaa, että Rovaniemelta on niin pitkä matka Jyväskylään.