Arkistot kuukauden mukaan: joulukuu 2021

Joulupostaus 15 vuoden takaa

Tilhet ovat lopultakin oivaltaneet, mitä varten pihlajat marjoja kasvattavat. Tällä viikolla Rovaniemen pihlajissa on nähty monen sadan yksilön parvia. Lisäksi kaupungissa on useita räkättirastaita, ja tiistaina näin kolme taviokuurnaa.

Suuri tilhiparvi syö hetkessä marjattomaksi valitsemansa pihlajan, mutta ei koske viereisen puun vähintään yhtä mehevän näköisiin marjoihin. Kumma juttu.

Maistoin lintujen hyljeksimiä marjoja, eikä niissä minun mielestäni ollut mitään vikaa. Mutta minähän olenkin ihminen enkä tilhi!

Työmaita ja -miehiä

Prisman lähellä jalkakäytävän reunaan oli asetettu kaupungissa harvoin nähtävä liikennemerkki, jossa varoitettiin käynnissä olevista metsätöistä. Menosuunnassa näkyi toinen, vastakkaisesta suunnasta tuleville tarkoitettu merkki. Kauempaa näytti siltä, että harmaisiin pukeutunut jalankulkija sitoo kengännauhojaan.

Pian selvisi, että käynnissä oli risusavotta. Työvoiman tarve oli nykytyyliin minimoitu: ainoa työntekijä istui monitoimikoneen puikoissa. Moto oli pieni ja niin äänetön, että käynnissä olemisesta todisti vain kumoon huiskahtanut koivu. Mietin jopa, onko kehitetty sähkökäyttöinen monitoimikone.

* * *

Kaiken ilkeilyn, nokittelun ja pöyristymisten lisäksi Twitteristä löytyy joskus positiivisiakin viestejä, jotka liittyvät usein lapsiin tai eläimiin. Äskettäin osui silmiin tällainen #ukkijuttu:

Tomera kolmevuotias Mauno toi mieleen oman poikani Jounin, joka oli innokas apumies isoissa ja pienissä remonttihommissa. Kiinnostus työkaluja kohtaan näkyy kuvasta; vähän vartuttuaan Jouni innostui sähköllä toimivista laitteista ja alkoi hankkia tienesteillään tarvitsemiaan työkaluja.

Costa Toscana

Tarkistin hetki sitten Marine Trafficista risteilyalus Costa Toscanan sijainnin: alus on saapumassa Gibraltarin salmeen. CT lähti Meyerin telakalta Turusta viime viikon perjantaina ja on edennyt noin 15 solmun nopeudella satamissa poikkeamatta kohti määränpäätään Barcelonaa.


Costa Toscanan rakentaminen oli suuri urakka, joka alkoi heinäkuussa 2019. CT on järkyttävän suuri (pituus 337 m) eikä mielestäni lainkaan kaunis. On kuitenkin niin, että matkustajille risteilyaluksen sisätilat ovat tärkeät, ja ulkonäön arvioiminen jää kateellisten rannalla olijoiden tehtäväksi.

Valoa pihalla ja Ounaskoskella

Päivä lyhenee täällä Rovaniemellä enää kahden viikon ajan, yhteensä reilun tunnin. Aika lyhyt se kieltämättä jo on: pihavalo sammuu kymmenen maissa ja syttyy jälleen kahdelta.

Kävin Ounaskoskella nauttimassa pakkassäästä ja ihastuttavista valoilmiöistä. Matalalta paistanut aurinko tuotti haloilmiön, värikkäät ”sivuauringot” kummallekin puolelleen. Tässä toinen:

Uskallan veikata, että kaikki kosken rannalle saapuneet olivat yhtä mieltä siitä, että kyllä kunnon pakkassää aina vesisateen voittaa!

Tänään pakkanen oli hieman kireämpi ja sivuauringot himmeämmät. Kiersin lyhyen siltojen lenkin ja otin kuvan Rautasillalta Kirkonjyrhämälle päin.