Arkistot kuukauden mukaan: marraskuu 2015

Hattu ja nutukkaat

Tromssan taidemuseossa (Nordnorsk Kunstmuseum) oli tauluja kahdessa kerroksessa, kiinnostavammat yläkerrassa ja nimekkäimpien taiteilijoiden työt alakerrassa. Meille sopi mainiosti, että yläkerrassa sai kuvata, mutta alakerrassa ei.

Monista suurikokoisista maisemamaalauksista jäi mieleen erityisesti kaksi. Otto Sindingin (1842-1909) kuun valaisemassa talvimaisemassa Reinesta mökkien savut nousevat pystysuoraan kerrankin tyynessä pakkassäässä.

Adelsteen Normannin (1848-1918) jäätikköaiheinen työ on ensimmäinen maalaus, jonka muistan tästä aiheesta nähneeni.

Ajan tavan mukaan työ tehtiin kahdessa vaiheessa, aiheen luonnosteleminen paikan päällä ja varsinainen maalaaminen ateljeessa. Lopputulokset ovat kiistatta taidokkaita, mutta mahtipontisia ja väreiltään tunkkaisia. Joukossa oli yksi pienikokoinen työ, jonka raikkaat värit erottuivat edukseen.  En valitettavasti muista tekijän nimeä.

Yläkerran ja koko talon huikeimmat ja samalla hupaisimmat elämykset tarjosi ranskalainen François-Auguste Biard (1799–1882). Toisessa maalauksessa kolme miestä on joutunut armottomaan lähitaisteluun jääkarhujen kanssa. Miesten onneksi pedot näyttävät olevan kooltaan selvästi normaalia pienempiä.

Toisessa Biardin maalauksessa Lars Levi Laestadius saarnaa tunturisaamelaisille pukeutuneena turkkiin, nutukkaisiin ja – silinterihattuun!

Saamelaisten kodat ovat hautautuneet yli kahden metrin paksuiseen lumihankeen.  Koska tuuli pitää avotunturissa yleensä lumen paksuuden kohtuullisena, leiripaikaksi on pahaksi onneksi valittu lumenviipymä. Sattuuhan sitä, tuskin kuitenkaan todellisuudessa.

En jaksanut syttyä alakerran näyttelystä, koska näin keväällä edustavan valikoiman Norjan vanhan taiteen huipputöitä Oslon Nasjonalgallerietissa.

Miekat ja maisemat

Tromssan retken ajoitus osui valaiden ja säiden puolesta nappiin. Nähtyjen miekka- ja ryhävalaiden kokonaismäärä nousi lähelle sataa. Vaikka hypyt jäivätkin näkemättä, olen erittäin tyytyväinen.

Retken aikana kävi selväksi, että maisemat ovat minulle sittenkin tärkein syy lähteä Norjaan aina uudelleen. Linnut ja valaat tulevat bonuksena jos ovat tullakseen.

Valas näkyvissä!

Oikeastaan otsikon kuuluisi olla monikossa. Kaksi päivää Tromssan valasvesillä on ylittänyt odotukset: varovasti arvioiden olemme nähneet 20 ryhävalasta ja 50 miekkavalasta. Pitkistä välimatkoista johtuen kuvia ei ole juurikaan saatu, mutta elämyksiä senkin edestä. Niitä lähdimme hakemaankin.

Kuvassa (Rauno Kalliskota) ensimmäinen näkemämme miekkavalas. Selkäevän koosta saa  käsityksen kun vertaa sitä veneessä seisovaan mieheen.

Valaat, kalastusalukset ja katsojia kuljettavat pikkuveneet  pyörivät samalla alueella; joillakin kakalastusaluksilla on saattueenaan taaja lokkiparvi.

Olen käynyt Tromssassa pari kertaa ennenkin, mutta silti kaupunki pääsi yllättämään. Tämä on oikeasti iso kaupunki, aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi Rovaniemi.

Kuvan näkymä avautuu Arktisen katedraalin edestä kaupungin keskustan suuntaan.

Vuonolla tapahtuu

Seuraan sattuneesta syystä tarkasti Tromssan suunnan valastilannetta. Viime syksyyn verrattuna tilanne on toistaiseksi ollut rauhallinen ja vähät havainnot ilmoitettu avomeren ääreltä. Tästä on voinut päätellä, että sillit eivät ole vielä tulleet vuonoihin.

Nyt tilanne on muuttumassa. Huomasin eilen Marinetraffic -sivuston kartalta, että Kaldfjordin vesillä operoi kahdeksan kalastusalusta. Vuonolle oli tultu hyvinkin kaukaa, yksi Harstadista ja toinen Sortlandin suunnasta. Syheröinen jälki viittaa pyyntitoimiin.

Jo vuosi sitten samalla vuonolla valaita nähnyt kaverini Jussi kertoi, että paikallisen perinnetiedon mukaan silliparvet tulevat vuonoihin uudenkuun aikaan. Juuri näin tapahtui! Kalastuskuva julkaistiin eilen NRK Tromssan sivuilla ja tekstissä hehkutetaan: Det store sildefisket har startet!

Tuttu joutsen

Näin aamulla joutsenen, jolla oli kaulassaan rengas 7S11. Kyseessä on minulle tuttu lintu; edellisen kerran tapasimme Lainaalla lokakuussa 2012. Satun tietämään, että joutsen täytti kesällä pyöreät 20 vuotta.

Tietoa linnun vaiheista täällä.

Syksy eikun jatkuu

Toinenkaan talven yritys ei tuottanut toivottua tulosta, mutta sentään tämän kuvassa näkyvän tilanteen:

Sorsa liukastelee jäällä, joka on ohuen vesikerroksen peittämä. Kirkkolampi oli pari päivää kuin peili.

Maanantaina en nähnyt Ounasjoen suistossa yhtään joutsenta, eilen yhden perheen ja tänään pienen parven. Lintuja oli yhteensä 22, 10 aikuista ja 12 tämän vuoden poikasta.

Joutsenet eivät pelänneet kuvaajasetää, vaan ruokailivat kaikessa rauhassa.