Arkistot kuukauden mukaan: helmikuu 2014

Onnittelut voittajille

Välierät on pelattu ja finalistit selvillä. Maalin pelejä molemmat, mutta jossiteltavaa ei jäänyt, paremmat voittivat. Lisäksi naapurukset Rapakon takaa tarjosivat hyvätasoisen ja vauhdikkaan ottelun, jota kelpasi katsella. Kiitos siitä.

Tässä päivän voittajien kunniaksi kaksi kuvaa. Ensimmäinen todistaa, että maalin Suomen verkkoon iskenyt Erik ”Kung” Karlsson ei sentään ihan aina onnistu ylivoimallakaan.

Ottawa Senators on miehittänyt hyvin oman maalinsa edustan, mutta Karlsson #65 ei tee mitään estääkseen Boston Bruinsin Patrice Bergeronin nousun maalille. Videoklippi tilanteesta täällä. Bergeron pelasi tänään Kanadan joukkueessa.

Otin toisen kuvan Helsingin jäähallissa 26.12.2003. Kanada on voittanut Suomen 3-0 nuorten MM-kisojen alkusarjan ottelussa. Kanadan pelaaja #20 on 17-vuotias Sidney Crosby, joka oli auttamassa Kanadaa turnaushopealle tehoin 2+3. Suomalaispelaaja #19 kättelyjonon keulassa on Lennart Petrell.

Moitin edellisessä postauksessani Crosbya sukeltamisesta, mutta tänään mies pelasi miehekkäästi ja kuului joukkueensa kantaviin voimiin. Loistava pelaaja!

 

Sukelteleva supertähti

Eilisestä Suomen ja Kanadan ottelusta jäi jatkoaikatappiosta huolimatta mukava jälkimaku. Itävaltaa ja Norjaa vastaan rakoillut puolustuspelaaminen oli saatu yllättävän hyvään kuosiin.

Kanada teki avausmaalinsa Jarkko Immoselle (kiekottoman pelaajan) estämisestä tuomitun jäähyn aikana. Kanadan supertähti Sidney Crosby meni näyttävästi katolleen kevyestä tönäisystä. Suomen kapteeni Teemu Selänne kehotti kanadalaista (!) erotuomaria unohtamaan nimet pelipaitojen selässä.

Evästys saattoi vaikuttaa siten, että Lasse Kukkonen ei saanut jäähyä jatkoajalla tekemästään rumasta ja mielestäni ehdottomasti jäähyn arvoisesta taklauksesta.

Crosby olisi ansainnut jäähyn sukeltamisesta.

Myös Venäjän tähtipelaajat osaavat kalastella jäähyjä vastustajalle. Toivottavasti tuomarit eivät sorru huutojäähyihin, jos/kun Suomi ja isäntämaa kohtaavat puolivälierässä.

Käkikello sillassa

Minulle olympialaisten kiinnostavinta antia ovat naisten ja miesten jääkiekkoturnaukset. Suomen naiset pelasivat tänään kolmannen pelinsä, ja miehet aloittavat urakkansa huomenna.

Kanada ja USA ovat olleet odotetun kovia: siedettävistä loppunumeroista huolimatta Suomella ja Sveitsillä ei ollut voittoon suuriakaan mahdollisuuksia. Tänään pelattujen otteluiden tasoero oli selvä. Kärkimaat pelasivat keskenään huippupelin, sen sijaan Suomen ja Sveitsin kamppailu muistutti aika-ajoin junnukiekkoa.

Maalivahti Noora Räty on ollut loistava, mutta kenttäpelaajien vastuulla oleva maalinteko tökki pahasti kärkimaita vastaan. Sveitsiä vastaan onnistuttiin paremmin, joskin omiin meni liikaa. Pronssimitali on toki otettavissa, tuskin kuitenkaan tämänpäiväisellä pelillä.

Näin tammikuussa Jyväskylässä naisten SM-sarjan ottelun. Menin uteliaana paikalle, sillä tauko ehti venähtää kymmenen vuoden mittaiseksi. Ottelun ja sarjan taso oli pettymys; valmiudet koviin kansainvälisiin peleihin on selvästi haettava turnauksista.

Riikka Välilää en valitettavasti nähnyt, mutta seurasin vaikuttuneena Jenni Hiirikosken pelaamista. Jennin luistelu, mailatekniikka, laukaus ja pelirohkeus toivat mieleen Sami Vatasen! Kun näin Samin ensi kertaa aikuisten pelissä, mieleen tuli Reksa Ruotsalainen.

Otsikon yllättävä kielikuva liittyy tietysti jääkiekkoväen mielipiteitä ravistelevaan tv-selostaja Kaj Kunnakseen. Nostan kolmen kuulemani selostuksen jälkeen peukkuni ylös lähinnä sillä perusteella, että kyseessä on virkistävän erilainen jääkiekkoselostaja.

Koska Kunnaksen lajitietämys ei ole erityisen hyvä, roolituksen on oltava kunnossa. Tänään Hannu Saintula ja Anne Haanpää olivat studiossa erinomaisia, ja jos Alpo Suhonen olisi päässyt Kunnaksen kaveriksi koppiin, hän olisi tuonut selostukseen lisäarvoa.

Suomen aiemmassa ottelussa selostamossa vierailleella pikaluisteluvalmentajalla oli kiinnostavia pointteja, mutta näyttelijä Ville Haapasalolla mielestäni ei. Yksi hölöttäjä riittää.