Arkistot kuukauden mukaan: tammikuu 2016

Toimiva taajamajuna

Matkustin viikko sitten junalla Jyväskylästä Rovaniemelle.  Jyväskylän ja Seinäjoen välinen rataosuus on sähköistämätön, ja aiemmin käytössä ollut dieselveturin ja sinisten vaunujen yhdistelmä oli korvattu uudella 62-paikkaisella kiskobussilla, lättähatun nykyversiolla.

Uutta oli sekin, että junasta puuttui konduktööri! Hänet korvasi interaktiivinen kuljettaja, joka jalkautui asemilla ulos juttelemaan matkustajien kanssa. Hän esitteli mielellään tsekkivalmisteista kulkuneuvoaan, jollaisia on käytössä vain Suomeen tilatut 16 yksikköä.

Pakkasta oli yli 20 astetta, ja kuljettaja joutui näkemään runsaasti lisävaivaa saadakseen junan lämmityslaitteen toimimaan. Me matkustajat istuimme Haapamäelle saakka ulkovaatteet päällä eikä ohjaamossa ollut yhtään lämpimämpää. Haapamäellä lämmitys alkoi toimia, ja loppumatka sujui miellyttävissä merkeissä.

Tärkeintä toki oli, että etenimme aikataulun mukaisesti. Myös vessa toimi moitteettomasti, vaikka olikin vesiklosetti. Toisin oli matkalle lähtiessäni: puolet IC-junan vessoista oli suljettuna ja asioilla piti käydä viereisessä vaunussa.

”Mummeli” vauhdissa

Etelän-retkeni odotetuin urheilutapahtuma oli tänään Synergia-Areenalla pelattu naisten jääkiekko-ottelu JYP vs. Blues. Koska JYP johtaa sarjaa puhtaalla pelillä ja Blues on yhtä selvä kakkonen, kärkikamppailusta odotettiin tiukkaa vääntöä.

Vain ensimmäisen erä oli tasainen (1-1), mutta sitten JYP meni menojaan ja tehtaili päätösnumeroiksi 10-2. JYPin 42-vuotias ykkösketjun sentteri Riikka Välilä iski neljä maalia ja syötti yhden; edellisenä iltana Kärppiä vastaan lukemat olivat samat.

Tällä kaudella pelaamissaan 10 ottelussa Riikka on tehnyt 20 maalia ja antanut 18 maalisyöttöä, ja hänen pistekeskiarvonsa 3.8 on sarjan paras. Yli kymmenen vuoden tauon pelihommista pitänyt ihmemummeli on huippukausiensa iskussa!

Riikan haastattelu Radio Kompassin sivuilla.

Todellinen talvilaji

Eilinen oli Jyväskylässä oikea talvipäivä, kaunis ja kylmä. Iltaseitsemältä oli pakkasta 23.5 astetta, kymmenen astetta enemmän kuin Rovaniemellä. Lähdin uteliaisuuttani katsomaan Oikeita Talviurheilijoita.

Viitaniemen urheilupuiston jäällä pelattiin jääpalloa, vastakkain paikallinen JPS ja Mikkelin Kampparit. Pelaajille heikkotuulinen pakkanen on luultavasti tuiskua mieluisempi; katsojista en ole aivan yhtä varma.

Ottelupöytäkirjaan ei ollut merkitty maksaneiden katsojien määrää. Nopeasti arvioituna heita saattoi olla viitisenkymmentä. Vierasjoukkue voitti ottelun numeroin 3-4 ja sama mies, Juho Liukkonen, teki kaikki Kamppareiden maalit.

Jääkiekkomiehenä nostan hattua jääpalloväelle, pelaajille, toimareille ja katsojille. Kaikki ylimmän sarjatason joukkueet harjoittelevat ja pelaavat nykyisin tekojäällä, mutta muuten sään armoilla. Suomessa ei ole ensimmäistäkään lajille sopivaa hallia, Ruotsissa niitä on peräti 14 ja Venäjällä 6 .

Innostuin jääkiekosta koulupoikana Jyväskylässä. JyPn kotikaukalo oli Nisulan montussa eilisen peliareenan paikalla. Joskus pelattiin kovallakin pakkasella.

Kaksi muistelusta:
Pakkina ja lukkarina
Harjulta Hippokselle – 60 vuotta jyväskyläläistä jääkiekkoilua

Tukholman talvea

Talvi oli käväissyt Tukholmassa, mutta paikalle ehdittyämme tihuutteli vettä ja lumi oli muuttunut loskaksi. Jalat kastuivat, mutta pidimme kiinni aiotusta ohjelmasta.

Strömmenin ruokintapaikan lähistö kuhisi lintuja: kyhmy- ja laulujoutsenia, kanadanhanhia, sinisorsia, tukkasotkia, nokikanoja, naurulokkeja ja naakkoja. Harmaahaikara lensi yli.

Ihan aatetta kannattaaksemme jatkoimme Vasa-museoon. Uutta nähtävää oli kehitelty sitten viime käynnin, ja jokin rakennusprojekti oli käynnissä laivan sisällä. Noinkohan jo lähitulevaisuudessa pääsee käymään laivassa?

Uudet ja vanhat mestarit

Näin eilen pitkästä aikaa liigaottelun livenä. Paikka oli Hakametsän halli ja vastakkain Ilves ja JYP. Luvalla sanoen ottelu ei ollut tasoltaan kummoinen. JYP vei pisteet pelaamalla ns. fiksua vieraskiekkoa.

Peli oli näennäisesti tasainen, mutta matka yhden maalin tappiosta yhden maalin voittoon on mittamattoman pitkä. Toivottavasti Ilves säilyttää tappioputkesta huolimatta pelihuumorinsa nähdyllä tasolla.

Mestaruusviirit ja jäädytetyt paidat hallin katossa vetivät vieraan hiljaiseksi. Joukossa on jokunen tuorekin paita, mutta edellisestä mestaruudesta alkaa olla aikaa. Tappara on ollut lähellä monena keväänä, mutta sehän ei riitä.

JYPillä oli kokoonpanossaan kaksi uutta nuorten maailmanmestaria, Veini Vehviläinen ja Sami Niku. Kummaltakin nähtiin hyvä peli.

Sale ja Kassu

Ensimmäinen erä ei ollut Suomelta kovin kummoinen, mutta toisen erän pelillinen hallinta palautti täyden luottamuksen joukkueen mahdollisuuksiin. Ja lopussa kiitos seisoi.

Olen seurannut jääkiekkoa pitkään ja riemukkaita voittoja on tullut nähdyksi ennenkin. Niitä ovat vuorollaan tarjonneet miesten, naisten ja nuorten maajoukkueet ja oma seurajoukkueeni JYP. Tunneasteikolla mitattuna kovimpia juttuja ovat olleet ensimmäiset mestaruudet: A-maajoukkueen ikimuistoinen vuoden 1995 mestaruus, nuorten finaalivoitto vuodelta 1998 ja JYPin selkävoitto Kärpistä keväällä 2009. Jos Torinossa olisi tullut olympiakultaa, se olisi varmasti listan ykkönen.

Pelitapahtumana eilisillan ottelu nousee kuitenkin omalle tasolleen: draaman kaari ei olisi ollut yhtään huikeampi, vaikka olisin saanut laatia käsikirjoituksen itse. Viime minuutin tasoitus tarvittiin, jotta huipennus säästyi jatkoerään. Ratkaisijan rooli oli varattu  minun ja monen muun kiekkojännärin papereissa Kasperi Kapaselle. Ja millaisen ratkaisun! Täydellistä.

Eilen päättynyt turnaus oli sikäli poikkeuksellinen, että maaleja mätettiin urakalla, ja suomalaispelaajat valtasivat pistepörssin kärkipaikat. Sen sijaan perinteiset vahvuutemme, joukkuepuolustaminen ja maalivahtipeli loksahtivat kohdalleen vasta välieräpelissä Ruotsia vastaan. Loistokasta se ei ollut vieläkään, mutta onneksi riittävän hyvää. Kiitos, Leijonat!