Arkistot kuukauden mukaan: toukokuu 2015

Saa kuvata!

Museoiden ja gallerioiden suhtautuminen teosten valokuvaamiseen vaihtelee laajasti ja mielivaltaisen tuntuisesti. Jossain saa kuvata ihan vapaasti, jossain ei sitten millään.

Esimerkiksi Eremitaasissa sai kuvata, Ateneumin Picasso-näyttelyssä ei. Oslon Nasjonalgalleriet edustaa sallivaa linjaa: käytin ilolla tilaisuutta hyväkseni ja monet muut tekivät samoin. Tässä kuvataan luvan perästä Picasson työtä.

Kirjoitin käynnistäni galleriassa sivuston puolelle tekstin otsikolla Kurkistus Norjan kansallisgalleriaan.

Kesän tuntua täälläkin

Kun lähdin etelään viikko sitten, lumi oli vähissä jopa Jängislahden lumenkaatopaikalla. Suopöllökuva on sieltä; pitkään paikalla viihtyneen pariskunnan toivotaan jääneen pesimään.

Jäidenlähdöstä ei kannata puhua, mutta tulvavesi kävi keskimääräistä korkeammalla. Ounaskoski kohisi komeasti ja vaahtoa syntyi. Kuvasin vaahtokylvystä nautiskelevan haapanan Kirkonjyrhämän rannassa.

Tänään keli oli kesäinen: lämpötila käväisi kuudessatoista asteessa, koivunlehdet kasvoivat silmissä ja kesälinnut lauloivat. Kuvassa pajulintu.

Kanadan häikäisevä näytös

Kanada esitti lajin ystäville MM-kisojen päätteeksi niin täydellistä jääkiekkoa, että on vaikea kuvitella miten pelaamisen taso voisi nähdystä vielä parantua. Toivoin Kanadan voittavan tasaväkisen taistelun jälkeen, joten tässä mielessä finaali tuotti pettymyksen.

Hyvällä joukkueella ja asenteella turnaukseen osallistuvalle Kanadalle on tällä hetkellä vaikea löytää kunnon vastusta. Kuten muistetaan, Ruotsi oli Shotsin olympiakisojen loppuottelussa lähes yhtä aseeton kuin Venäjä sunnuntaina. Kansainvälisestä kiekosta puhuttaessa viimeisin todellinen huippuottelu nähtiin Vancouverin olympiakisoissa v. 2010. Finaalissa taistelivat Kanada ja USA.

Loistavasti pelannut Kanadan Sidney Crosby nousi voiton myötä ”kultakerhoon”: hän on voittanut urallaan Stanley Cupin, olympiakullan ja maailmanmestaruuden.  Suorituksen arvoa lisää se, että Crosby on saavuttanut arvostetun triplan kapteenin roolissa. Lisäksi hän on voittanut mestaruuden nuorten MM-kisoissa.

Minulla oli 26.12.2003 ilo ja kunnia nähdä Sidney Crosby livenä kaukalossa. Nuorten MM-kisat järjestettiin Suomessa, ja Crosby pelasi 17-vuotiaana hopeaa voittaneessa Kanadan joukkueessa.

Kanada voitti Suomen alkusarjan ottelussa numeroin 3-0, Crosby on kättelyjonon pelaaja #20.

Pikkutrappi ja nummikirvinen

Sää oli tänään poutainen, mutta kolea. Pyöräilin Jängislahteen siinä toivossa, että pikkutrapista johtuneet liikkumisrajoitukset on peruttu ja palattu normaalioloihin.

Mitä vielä, tilanne oli eskaloitunut entisestään. Läheltä pikkutrapin suosikkipaikkaa oli löytynyt nummikirvinen, joka on myös kovan luokan rari. Tarkkailimme tilannetta kaukoputkilla. Pikkutrappi näyttäytyi hetkittäin, mutta häipyi sitten taas korkean kuloheinän sekaan.

Nummikirvinen oli useimmilta näkemättä, mutta lähestyminen ei tullut kuuloonkaan ilman pelkoa jälkipuheista tai kutsusta Eeppisen Neuvoston puhutteluun. Erikoinen tilanne näillä leveyksillä: rari vaikeutti toisen rarin bongaamista!

Aikamme odotettuamme pikkutrappi päätti keventää tunnelmaa. Se ponkaisi oma-aloitteisesti siivilleen, lensi melkoisen lenkin joen yläpuolella ja palasi tarkasti lähtöruutuun. Maassa vaatimattoman värinen lintu osoittautui lentäessään riemunkirjavaksi kuin riekko.

Kaverit jäivät arpomaan taktiikkaa, minä poistuin paikalta. Nummikirvispinnan menettäminen ei harmittanut vähääkään mutta se kieltämättä pikkuisen, että en päässyt katselemaan suokukkoja niin läheltä kuin olisin halunnut. Ne kun ovat niin hauskoja seurattavia.

Ajatuksiani bongauksesta.

Vesipussi

Ounasjoen suistossa säksätti helikopteri roikottaen alapuolellaan jotain punaista myttyä. Tarkistin kiikarilla, että vaijerin päässä oli suurikokoinen pussi eli säkki.

Kopteri painui korkeuttaan pudottaen Vitikanperän puolelle, pysytteli saaren takana hetken paikallaan ja lähti nousemaan. Joen yläpuolella säkki tyhjennettiin ja kopteri palasi täyttämään sitä.

Jokiveden siirteleminen vaikutti hölmöläisten hommalta, mutta eiköhän siinä harjoiteltu helikopterin käyttöä metsäpalon sammuttamisessa. Pian on niiden aika.

Erilaiset matkakirjat

Luin kaksi matkakirjaa: Hannu Niklanderin Luon katseen luoteeseen (Robustos 2014) ja Matti Rämön Polkupyörällä Islannissa (Minerva 2013). Kirjojen yhteisenä nimittäjänä on Islanti, mutta muuta yhteistä niillä ei sitten olekaan. Niklander käsittelee Islannin lisäksi monia muitakin samalla ilmansunnalla sijaitsevia maita; Rämö keskittyy pelkästään Islantiin.

Islannissa kolmesti vieraillut Niklander on ”oikea” kirjailija, joka katselee uteliaana ympärilleen, liikkuu bussilla ja yöpyy sisätiloissa. Niklander on kiinnostuneempi historiasta, kielestä ja kulttuurista kuin luonnosta, mutta ei sulje silmiään jos lintu ilmestyy näköpiiriin. Jääkarhun vaarallisuudesta Huippuvuorilla Niklander muistuttaa niin karunhauskalla tavalla, että viestin luulisi menevän perille:

Onnettomuuksia sattuu. Viimeksi jääkarhu kävi telttailijaryhmän kimppuun, söi yhden ja maistoi neljää.

Matti Rämö on toimittaja ja intohimoinen pyöräilynharrastaja. Saaren ympäri polkeminen tuotti mittariin 2500 kilometriä ja 21 telttayötä. Kun reitti oli raskas ja sää oli koko retken ajan tyypillinen Islannin kesäsää, Rämö tiesi maaliin päästyään käyneensä Islannissa!

Rämö kirjoittaa hyvin, mutta päivittäisen suorittamisen yksityiskohtainen kuvaaminen on puuduttavaa luettavaa muille kuin Islantiin pyöräilemään aikoville. Nämä viimeksi mainitut saavat arvokkaita vinkkejä retkeään varten. Rämön kaunistelematon kuvaus saaren tuulioloista saattaa tosin vaikuttaa joidenkin matkasuunnitelmiin…

Erikoisen luontonsa ja historiansa ansiosta Islanti kuuluu mielestäni maapallon kiinnostavimpiin maihin. Matkailijoiden kannalta houkuttelevuutta lisää se, että hintataso on nykyisin siedettävä; yöpyminen hotellissa näyttäisi maksavan Reykjavikissa suunnilleen saman verran kuin Helsingissä tai Oslossa, mutta auton vuokraaminen viikoksi on kaksi kertaa kalliimpaa kuin Suomessa.

Islannin selviytyminen vakavasta talouskriisistä on nykyajan sankaritarina, josta EU:lla ja Suomella olisi paljon opittavaa. Näin Niklander:

Pankkikriisin puhjettua Reykjavikissa nähtiin koviakin mielenosoituksia, ankarimpia sen jälkeen, kun maa 1950-luvulla vietiin NATO:on ja Yhdysvallat asettui Keflavikiin. Nyt hallitus joutui eroamaan, kun äänestäjät eivät suostuneet maksamaan talouseliitin salaa tekemiä velkoja.

Kriisin selättämistä helpotti ratkaisevasti se, että Islanti on aidosti itsenäinen maa, jolla on oma valuutta.

Hiihtäjäkansaa

Pääsiäislauantain iltana saimme Oslon päärautatieaseman edustalla muistutuksen siitä, että norjalaiset ovat todellista hiihtäjäkansaa.

Aurinko lämmitti, lokit kirkuivat eikä lunta näkynyt missään, mutta kerjäläisten ja turistien seassa pujotteli paikallista väkeä sukset olalla ja monot jalassa!

Kuva jäi valitettavasti ottamatta, mutta tässä kaksi muuta. Kaakaopurkki löytyi Bygdøyn ulkomuseoalueelta kaupan näyteikkunasta ja aikansa tyylikkäimmän mäkihyppääjän suoritus Holmenkollenin hiihtomuseosta.

Vartalo suorana hyppäämistä edelsi tyyli, jossa jalkoja koukisteltiin koko ilmalennon ajan! Herrasmiesmäisen seisoskelun jälkeen oli muodikasta hypätä rajussa etunojassa kädet vartalon jatkeena.