Arkistot kuukauden mukaan: maaliskuu 2014

Joustokaukalo ei auta, jos…

Eilisen pudotuspelikierroksen puhuttanein tapahtuma nähtiin Jyväskylässä.

SaiPan Markku Flinck taklasi ottelun viime minuuteilla JYPin Anssi Löfmanin rajusti selästä vasten laitaa. Löfman talutettiin kaukalosta puolipökertyneenä pukukoppiin ja Flinckille tuomittiin 5+20 min. Liigan kurinpitäjä määrännee lisää penaltia.

Taustaksi kerrottakoon, että JYP oli pannut eilen kärkiketjunsa uuteen järjestykseen: sentteriksi palannut Löfman sai laidoilleen Louhivaaran ja Tuppuraisen. Kuinka ollakaan, uusi ketju toimi mainiosti ja viimeisteli JYPin molemmat maalit. Löfman on JYPille tärkeä pelaaja, sanoisin että jopa vaisusti esiintynyttä Perriniä arvokkaampi.

Pitkällä vauhdilla tehty laitataklaus eroaa avojään pommista siinä, että taklaajalla on runsaasti aikaa ajatella tekonsa seurauksia. Hän ehtii myös nähdä, ketä on taklaamassa. Flinck varmasti huomasi, että Löfman ei ollut valmis ottamaan vastaan taklausta. Siitä huolimatta hän ”vei taklauksen loppuun”, kuten kiekkokielellä kauniisti sanotaan. Pelaajien painoero tehosti vaikutusta: Löfman 80, Flinck 92 kg.

Fanit katsovat asiaa värilasit päässään, niin minäkin. Tämä on kuitenkin pakko sanoa: on äärimmäistä kaksinaamaisuutta puolustella vaaralliseksi tiedettyä tapaa taklata ja samaan hengenvetoon toivoa, että taklauksen kohteeksi joutunut pystyisi jatkamaan peliä.

Liigan tunnetuin päätypommittaja on Kärppien nelosketjussa hämmentävä Juho Keränen. Hänen tilillään on aika monta vastustajalle aiheutettua aivotärähdystä, tuorein tämän viikon maanantain pelistä. Vaikka miesten roolit ovatkin samantyyppiset, Flinck on Keräseen verrattuna melkeinpä herrasmiespelaaja.

Jyväskylän Hippoksella ja Oulun Raksilassa pelataan paljon puhutuissa joustokaukaloissa. Niistä ei selvästikään ole toivottua hyötyä, jos/kun pelaajat eivät kunnioita toistensa terveyttä.

Edit

Flinck sai vaarallisesta taklauksestaan lisäsanktiona kahden pelin pelikiellon. Myös Löfman on sivussa tämän päivän kokoonpanosta.

Lainaan pätkän Liigan kurinpitäjän perustelua. Se on kuin kuin omasta kynästäni:

Flinckin on kulmaa lähestyessään tullut havaita, että Löfman on selin häneen nähden. Flinck vie tästä huolimatta taklauksen täydellä voimalla loppuun asti siten, että hänen luistimensa nousevat taklauksen yhteydessä.

Pipa päähän pakkasella

Talviuinnin lyhyen avann… altaan MM-kisat toivat Rovaniemelle väriä ja elämää. Osanottajien ja varsinkin osanottajamaiden suuri määrä (34) tuntuu yllättävältä suhteessa siihen, kuinka monessa maassa lajia ylipäätään voi harrastaa.

Tapahtuman mainio ilmapiiri ja se, että harrastajat ja huiput kilpailivat yhdessä toi mieleen Jukolan viestin. Avannossa huiput tunnisti uimalakista ja tietysti vauhdista; ilman menestymispaineita Rovaniemelle matkustaneet viihtyivät vedessä kauemmin ja luottivat pipaan myös suorituksen aikana.

Vesi pärskyi lauantain vapaauinnissa: voittajan aika 12.30 on hurja. Olisi mukava tietää, missä ajassa maailmanluokan halliuimarit selvittäisivät matkan – jos uskaltautuisivat kokeilemaan.

Kun kilpailu-urakka saatiin sunnuntaina päätökseen, osa uimareista suuntasi hyisestä Kemijoesta lämpimämpään veteen. Kuvassa norjalaista ilonpitoa.

Raikas uintisää

Sää suosi tänään Rovaniemellä käynnistyneitä talviuinnin MM-kisoja: aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja pakkasta oli melkein kymmenen astetta.

Avauslajina oli ”kuninkuusmatka”, mikä tässä lajissa tarkoittaa 450 metriä. Nopeimmat selvittivät urakan kuudessa minuutissa, mutta muutamat viipyivät Ounaskosken hyisessä vedessä yli kolme kertaa kauemmin.

Huomiseksi on luvattu kohtalaista pakkasta ja sakeaa lumipyryä eli oivallista talviuintikeliä.

Avanto odottaa uimareita

Saukkoja ei ole näkynyt pariin kuukauteen, mutta odotan silti näkeväni pikapuoliin uimareita Ounaskoskella.

Talviuinnin MM-kisat järjestetään Rovaniemellä vajaan kahden viikon kuluttua. Pukeutumis- ja lämmittelykopit ovat olleet jo pitkään paikalle, mutta varsinainen suorituspaikka avattiin kuluneella viikolla.

Lauha talvi aiheuttaa järjestäjille ylimääräistä huolta ja jännitystä. Joen jäät eivät sentään ehdi sulaa, mutta lumesta ja jäästä kisapaikalle muotoillut rakennelmat ovat kärsineet aika tavalla.

Kauas on pitkä matka

Kun Quantas-yhtiön lento QF036 laskeutui Melbourneen hetki sitten, matka Helsinki-Vantaalta oli kestänyt 21 ja puoli tuntia. Kokonaisaikaan sisältyy kahden tunnin välilasku Singaporessa.

Australian manner näyttää pallokartalla pieneltä, mutta todellisuudessa välimatkat ovat järkyttävän pitkiä. Lento luoteisrannikolta Melbourneen kesti nelisen tuntia.

Minäkin saattaisin lähteä käymään Australiassa, mutta lentokonetta mieluisampi kulkuväline olisi purjelaiva. Valitettavasti niiden aika oli ja meni, joten antaa olla. :)