Silmät auki Euroopassa

Wednesday, January 2nd, 2013

Kun Antti Tuurin kertomuskokoelma Matkoilla Euroopassa julkaistiin vuonna 2011, kirjailija oli matkustellut maanosassamme kuudella vuosikymmenellä, nyt jo seitsemällä. Ensimmäisen ulkomaanmatkansa Tuuri teki koulupoikana Länsi-Saksaan kesällä 1959.

Aikajänne nykyhetkeen on huikea; maisemat ovat ehtineet muuttua ja yhteiskunnalliset olot mullistua:

Kävin vain kaksi kertaa Leningradissa ja molemmilta kerroilta muistan jonkinlaisen myötähäpeän tunteen: hävetti venäläisten puolesta, että he joutuivat elämään niin syvällä valheessa. Se ympäröi heitä joka puolella, vaikka monet heistä eivät sitä tienneet.

Kirjan mielestäni kiinnostavimmat kommentit liittyvät Euroopan viimeaikaiseen kehitykseen:

Unionin tehtäväksi näyttää kuitenkin yhä useammilla aloilla muodostuvan kansalaisten vapauden rajoittaminen. Sitä ei uskottu sen tehtäväksi silloin, kun siihen liityttiin, mutta vuosi vuodelta talouselämän ja teollisuuden voimakkaat järjestöt ja Brysselin edustustot pystyvät vääntämään unionin määräyksiä mieleisikseen.

Voimakas keskusjohto on kuitenkin lopulta aina tuhonnut itse itsensä, ja sillä tiellä ollaan myös unionissa. Talousalueen kamppailu euron vakaudesta hälyttää, ja poliitikkojen puheet vakaan valuutan välttämättömyydestä tuovat kovin mieleen puheet, joita meillä kuultiin 1990-luvun alussa, kun Koivisto, Kullberg, Aho ja Viinanen vakuuttivat meille, että vakaa markka on ainoa ratkaisu Suomen silloisiin talousongelmiin. Silloin seurauksena oli ennennäkemätön, itse aiheutettu lama. (…)

Suurin ilo eurosta on ollut, että Euroopassa matkustaessaan jokaisella rajalla ei ole tarvinnut miettiä vaihtokursseja, mutta pelkästään sen takia yhteistä valuuttaa tuskin kannattaa hampaat irvessä pitää yllä.

Matkat näyttävät olevan Tuurille aina yhdistettyjä työ- ja lomamatkoja. Aamuvirkku kirjailija ehtii yleensä lyödä monta liuskaa tekstiä ennen kuin matkakumppani herää aamupalalle.

Jossain vaiheessa hyvin palvellut mekaaninen Erika-kirjoituskone vaihtuu läppäriin, ja tekstiä syntyy vauhdikkaasti uudellakin tekniikalla. Junassa salkku läppäreineen varastetaan, mutta työn tulokset ovat onneksi tallessa muistitikulla takin taskussa.

Posted in | Comments Off