Peliä vai tilastotiedettä?

Thursday, January 3rd, 2013

Jopa mestariksi veikatun nuorten maajoukkueen mahalasku Ufassa on innostanut katsomovalmentajat tasokkaaseen ajatustenvaihtoon Jatkoajan keskustelupalstalla.

Vääntöä käydään ennen muuta vanhasta ja uudesta pelikirjasta, pystysuunnan pelaamisesta ja Meidän Pelistä. MP:n terävimmät teoreetikot ovat mukana keskustelussa:

Nimimerkki siffa on erikoistunut tilastoimaan kontrollilähtöjä; itse asiassa niistä näyttää tulleen hänelle jopa pelin lopputulosta tärkeämpi asia:

Kolmannen erän HVP:t olivat USA 0+4+6=10 ja Tshekki 0+0+2=2. USA:n lukemat ovat isot, koska 5vs5 peliä pelattiin jäähyrikkaassa erässä aina vain toveittain. USA voitti ottelun 7-0.

“Johtava” eli P.Sihvonen säestää:

Ja se näissä siffan tilastoinneissa on loistavaa, että ne murtavat monia myyttejä. Esimerkiksi nyt on vedenpitävä näyttö USA:n junioreiden kolmannesta erästä: USA e i p e l a n n u t siinä Pystysuunnan Jääkiekkoa.

Nimimerkki Street Clinton huomauttaa tähän:

USA:n pelissä ei ole olennaista mitä se teki 3. erässä olleessaan 6-0 johtoasemassa. Olennaista on mitä se teki 2. ensimmäistä erää.

Sihvonen myöntää, että Nuorten Leijonien hektinen turnaustilanne ei mahdollista MP:n riittävää harjoittelua. Siksi

…olisikin tärkeää, että Meidän Pelistä tulisi kaikki seurat ja ikäluokat läpäisevä doktriini Suomessa. Siis jos tahdotaan sellaista pelaamisen yhtenäiskulttuuria ja omaa suomalaista peli-identiteettiä. Ymmärrän kyllä niitäkin, jotka eivät halua (tai osaa) yhteistä pelitapaa maahamme.

Hyvä että ymmärrät! Minun mielestäni lajin ja katsojien kannalta on pelkästään hyvä asia, että käytössä on kirjava valikoima pelikirjoja ja että niiden paremmuutta arvioidaan otteluiden lopputulosten perusteella.

Itse olen nähnyt käynnissä olevista nuorten kisoista vain Suomen pelin Ruotsia vastaan, mutta kaveri on ihastellut USA:n esittämää vauhdikasta pystysuunnan kiekkoa. Aivan samantyyppistä peliä nähtiin viimeisimmässä olympiafinaalissa.

Ufan turnauksessa saattaa käydä yhtä nolosti kuin viime keväänä SM-liigassa: “vanhanaikaista” kiekkoa pelaava ja muutenkin väärä joukkue vie mestaruuden vastoin todellisina alan asiantuntijoina itseään pitävien ennustuksia.