Täti Tiukka Euroopan ytimessä

Thursday, March 14th, 2013

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen arvioi 7.3. eduskunnan kyselytunnilla poliittista lähihistoriaa ja omaa rooliaan tavalla, joka tullaan muistamaan:

Suomella on ollut eurokriisin hoidossa Euroopan tiukin linja. Ei ole varmaan liioiteltua sanoa, että minut tunnetaan Euroopassa Täti Tiukkana.

Heh heh, vai Euroopan tiukin linja! Onko esimerkiksi Britannialla tai naapureillamme Ruotsilla ja Norjalla eurokriisin hoidossa tiukempi vai löysempi linja kuin Suomella? Niinpä, vai eivätkö kuulukaan Eurooppaan?

Onko se tiukkuutta, että yhteisön tunnollisin nettomaksaja on lopultakin alkanut kysellä rahojensa perään? Mielestäni ei. Jutta Urpilainen on Täti Tiukka vain jos häntä verrataan Mari Kiviniemeen.

Eilen Hesarin Hyvät Siskot riensivät apuun: eipäs naureskella, kyllä Jutta on oikeasti tiukka ja ihan haitaksi asti. Toimittaja Anna Karismo toteaa EU:n mallioppilaan muuttuneen “räyhähengeksi”:

Räyhähengen imagon Suomi on saanut siitä, että se on vetänyt “itsepäistä ja joskus lyhytnäköistä” linjaa velkakriisin hoidossa.

Karismon kollega Katja Boxberg kertoo omassa jutussaan suomalaispoliitikkojen arvioivan

…että Suomen saama räyhähenkimaine on seurausta hallituksen EU-linjan muutoksesta. Kaikki HS:n tavoittamat poliitikot sanovat, että linja on muuttunut.

Epäselväksi jää, montako poliitikkoa toimittaja oli onnistunut tavoittamaan. Ei varmaankaan viittä enempää; tärkeintä oli saada aikaan räväkät ja lehden linjaan sopivat otsikot.

Sattumoisin samana räyhäotsikoiden päivänä luin uutisen väitöstutkimuksesta, joka käsitteli Helsingin Sanomien, Postimees-lehden ja Dagens Nyheterin vuosina 2000-2006 harjoittamaa EU-journalismia. Näin väittelijä Katri Vallaste:

Tutkimukseni osoittaa, että euroskeptisiä argumentteja ei juuri koskaan käsitellä suurimpien sanomalehtien pääkirjoituksissa. Vaikka sanomalehdet vaativat laajempaa julkista EU-keskustelua, euroskeptikoiden leimaaminen ongelmalliseksi ryhmäksi keskittymällä argumenttien sijasta henkilökohtaisuuksiin käytännössä estää hedelmällisen keskustelun aiheesta.

Hesarin tykityksen vastapainoksi on hyvä seurata, mitä muut EU-asioista kirjoittavat. Esimerkiksi Jan Hurri Taloussanomissa.

Posted in , Media, Yhteiskunta | Edit | Comments Off