Zysse kavahtaa, Jutta jyrähtää, mitä tekee Paavo?

Thursday, March 7th, 2013

Aamulehden mukaan kansanedustaja Ben Zyskowicz luonnehtii Kyprosta kelluvaksi rahapesulaksi ja “kavahtaa” maalle suunniteltua tukipakettia.

Zyssen epäröinti on säälittävää piipitystä verrattuna Jutan jyrähdykseen: Urpilainen uhkaa Suomen tukevan Kyprosta “vaikka mikä olisi”, siis rahanpesusta huolimatta.

Nyt kiinnostaisi kuulla, mitä mieltä toisen hallituksessa istuvan vasemmistopuolueen johtaja on Kyproksen pankkien pelastamisesta. Kaivoin esiin Arhinmäen po. aihepiiriin liittyviä ajatuksia kevättalvelta 2011.

Helsingin Sanomien vaalikoneen kysymys n:o 10 käsitteli euroalueen talouskriisiä. Ehdokkaille annettiin kuusi vastausvaihtoehtoa:

1. Suomen tulee eurooppalaisen solidaarisuuden takia tukea vaikeuksiin joutuneita kumppanimaita.
2. Vaikeuksissa olevan euromaan tukeminen on Suomen oma etu, sillä yhden euromaan ajautuminen vararikkoon vaarantaisi koko eurojärjestelmän ja samalla myös Suomen talouden.
3. Kreikka olisi pitänyt päästää velkasaneeraukseen ja näin välttää nyt syntynyt moraalikadon vaara.
4. Kreikan ja Irlannin tukeminen oli virhe, sillä kunkin maan pitäisi hoitaa omat asiansa.
5. Suomen liittyminen rahaliittoon oli virhe, jonka seurauksia nyt maksamme.
6. Suomen tulee erota rahaliitosta mahdollisimman pian.

Arhinmäki valitsi vaihtoehdon n:o 4 ja esitti valinnalleen seuraavan lisäperustelun:

Tukipaketeilla ei ole pelastettu tavallisia kreikkalaisia tai irlantilaisia vaan näitä maita lainottaneita saksalaisia, ranskalaisia ja brittiläisiä pankkeja. Pankit hakivat ensin riskisijoituksilla suurta tuottoa ja nyt kun riski on lauennut, huudettiin veronmaksajat pelastamaan pankit. Kaiken lisäksi hallitus kaavailee yli 8 miljardin euron takausten kaksinkertaistamista.

Saanemme pian kuulla hieman toisensävyistä pankkipuhetta ministeriaudin takapenkiltä?

Posted in , Yhteiskunta | Edit | Comments Off