Kirjallinen hiihtoretki

Viikonloppuna Rovaniemellä järjestettyjen Pohjois-Suomen kirjailijapäivien iltaohjelmassa oli Juha Hurmeen puheenvuoro aiheesta Hiihtourheilu ja sanataide.

Yllättävästä aiheesta huolimatta tai siitä johtuen esitys oli antoisa ja innostava. Juha lähti Johannes Schefferuksesta ja päätyi Pentti Haanpäähän, minä päädyin samoilla silmillä kevään ehkä viimeiselle hiihtoretkelle.

Aamulla puoli viiden aikaan hanki oli luja ja pakkasta seitsemän astetta. Keli vain parani lumen pinnan kostuessa. Hiihtäjää hanki olisi kantanut koko päivän, auton kanssa metsäautoteillä sai olla tarkkana.

Keskeinen kriteeri loppukevään hiihtoretkiä arvioitaessa on äänimaisema: kuuluuko kelkan pärinää. Nyt ei kuulunut. Hyvä niin, varsinkin kun pitopohjasuksien ulinassa oli ihan tarpeeksi kestämistä.  Kyllä hävetti, kun teeri joutui sen vuoksi lopettamaan hyvään alkuun päässeen lauluesityksensä.