Suunnistajan joulu

Viikonlopun Jukolan viesti on suunnistuksen ystävien jokavuotinen huipputapahtuma, melkeinpä joulu. Tarjolla oli taas ainutlaatuista tunnelmaa, kilpailullista jännitystä sitä hakeville ja monenlaista hauskanpitoa ei niin vakavasti lajia harrastaville.

Seurasin kilpailua neljänteen vaihtoon. Siinä vaiheessa kärkikolmikko alkoi olle selvillä: pitkään johdossa ollut Halden, sen kintereillä toinen norjalaisjoukkue Kristiansand ja viestin kolme kertaa paräkkäin voittanut Kalevan Rasti.

Toivoin Haldenin voittoa kolmesta syystä: vaihtelun vuoksi, siksi että pitkän yöosuuden lähes virheettömästi selvittänyt Fredric Portin teki lähtemättömän vaikutuksen ja sen vuoksi , että Halden oli kärkikolmikon suomalaisin joukkue. Sillä oli riveissään kolme suomalaista, Kalevan Rastilla kaksi ja Kristiansandilla yksi.

Lajin kirkkaimmilta tähdiltä nähtiin huippusuoritusten lisäksi alokasmaisia pummeja, studiossa puhuttiin Oravapolkutason virheistä. Otan esille kaksi.

Pitkällä ja pimeällä yöosuudella Kalevan Rastin ja Kooveen viestinviejät juoksivat yhdessä ja saapuivat kolmen hajontarastin ryppään keskimmäiselle. KR:n viestinviejä leimasi ja jatkoi matkaa, mutta mitä teki Kooveen Jani Lakanen? Huomasi tulleensa peesissä väärälle rastille ja kääntyi omalleen. Se löytyi nopeasti, mutta aikaa kului pari minuuttia ja KR karkasi.

Maalialueen haastattelussa Lakanen sanoi menneensä ratamestarin helppoon. Niinpä, ei ihme että ratamestari Oksa myhäili tyytyväisenä.

Vielä paljon pahempi virhe sattui Tampereen Pyrinnölle avausosuudella. Viestinviejä leimasi normaalisti rastilla 9 ja jatkoi kohti kymppirastia. Puolisen kilometriä juostuaan hän saapui tieuralle, kääntyi takaisin tulosuuntaansa ja palasi jo kertaalleen käymälleen rastille.

Aikaa tuhrautui arviolta viisitoista minuuttia. Kun loppumatkakaan ei sujunut virheittä, TP jäi avausosuudella kärjen vauhdista yli 18 minuuttia ja sijaluku painui 200 huonommalle puolelle. Pyrinnön muut viestinviejät juoksivat tasollaan ja nostivat joukkueen lopputuloksissa sijalle 23, Ilman avausosuuden sekoilua joukkue olisi varmaankin sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon.

GPS-seurannat löytyvät osoitteesta http://www.tulospalvelu.fi/gps/. Koska oletusasetuksella joukkueita on turhan paljon ja lopputulos sen vuoksi sekava, täplät kannattaa poistaa ja valita sen jälkeen seurantaan haluamansa joukkueet.