Kolea viikko Finnmarkissa

Olen nauttinut viime päivät arkisista itsestäänselvyyksistä, jotka oikeastaan ovat luksusta: sisätiloissa ei tuule ja on lämmintä.

Kun lähestyimme maanantai-iltana Rovaniemeä, ulkoilman lämpötila ylitti ensi kertaa retken aikana kymmenen asteen haamurajan. Keskilämpö lienee jäänyt viiden asteen alapuolelle, ja välillä käytiin nollassakin. Ylängöillä koettiin kevät toiseen kertaan.

Kolusimme äärimmäisiä niemenkärkiä järjestyksessä Gamvik, Berlevåg ja Hamningberg. Olin käynyt kaikissa ennenkin, mutta yksi tieosuus oli minulle uusi: oikaisu Kautokeinon pohjoispuolelta Karasjoelle. Turisteja oli liikkeellä aika tavalla, useimmat asuntoautolla lintujen perässä.

Leiripaikat olivat yhtä lukuun ottamatta tuttuja ja hyviksi havaittuja. Se uusi nousi saman tien suosikkilistan terävimpään kärkeen. Miltä kuulostaa: tasainen teltanpaikka ja avara merinäköala, satama, kauppa ja museo lyhyen kävelymatkan päässä, naapureina merisirrejä, kettu ja saukko.

Mainittu kettu osoittautui taitavaksi myyränpyytäjäksi: kaksi yritystä ja kaksi onnistumista. Kerran hampaissa oli jokin rannalta löytynyt lintu. Pesä ei varmaankaan ollut kaukana. Näimme retken aikana kolme muutakin kettua, kolme hirveä ja lukuisia hylkeitä. Kirjoitan myöhemmin erikseen retken lintuhavainnoista ja erityiselämyksistä.

Merenkulkuun liittyen on syytä mainita, että Berlevågissa möyrittiin mittavasti: satama-allasta ruopattiin ja aallonmurtajaa rakennettiin. Hurtigruten-laivoja näimme neljä: Lofoten, Midnatsol, Nordlys ja Nordkapp. Kaukana merellä näyttäytyi Lakselvista operoiva risteilyalus Empress.