Ilman Vatasta

Thursday, April 5th, 2012

Ei käy kateeksi toimittajia, jotka tavoittelevat palkkansa päälle bonuksia raflaavilla otsikoilla ja provojutuilla. Otan esimerkiksi Urheilulehden lyömättömän parivaljakon.

Kun Jyväskylän heinähatut onnistuivat voittamaan välieräsarjan avausottelussa Stadin Suuren ja Mahtavan, Esko Seppänen kirjoitti:

Vaikka koko Keski-Suomi juoksee nyt yksittäisen lopputuloksen perässä, on totuus se, että Jokerit on tällä hetkellä SM-liigan paras joukkue.[…]
Kun pelaamisen ja työnteon standardi on näin korkealla, syntyvät maalit ja tulokset väistämättä myöhemmin.
Keskiviikkoilta osoitti viimeistään toteen, että Jokerit on Suomen mestari keväällä 2012.

Jutun otsikko: Tämän voi naulata kirkon oveen – ”Jokerit on mestari keväällä 2012”

Mahdollista tämä tietenkin on, mutta Seppänen tekee yllättävän johtopäätelmän hävitystä ottelusta – tai oikeastaan väärin voitetusta.

Aisapari Petteri “Viivelähtö” Sihvonen on samoilla linjoilla:

Jokerit oli [välieriä pelaavista joukkueista] kaikkein suvereenein. Joukkue pelasi huikeaa Meidän Peliä. Blues ja Jokerit luottivat viivelähtöihin, palautuksiin ja ylipäätään kiekkokontrolliin. JYP oli melkoisen pahasti sekaisin. JYP ei kyennyt oikein millään tolkullisella muotoa hyökkäämään eikä maineikas hurrikaaniprässi purrut Jokereihin muuta kuin harvakseltaan.

Pelicans pelaa nopeaa kiekkokontrollijääkiekkoa kera hidastusten. Lahtelaiset olivat kuitenkin liki kaiken aikaa hätää kärsimässä Bluesin kanssa. Toisin kuin Kärpät Blues pelaa pelkästään lyhyttä syöttöä. Se on ikään kuin omaa myrkkyä Pelikaaneille.

Bluesin homma ei perustu pelaajamateriaaliin, vaan erittäin monipuoliseen Meidän Peliin. Oli jopa dramaattista nähdä, miten espoolaiset olivat lähes kaiken aikaa pelin päällä Lahdessa.

Sihvosen tekstistä voisi päätellä, että Jokerit ja Blues peittosivat vastassa olleet JYPin ja Pelicansin. Todellisuudessa kävi päinvastoin.

Kun joukkueet kohtasivat seuraavana päivänä pääkaupunkiseudulla, ”huonommat” joukkueet voittivat jälleen. Urheilulehden pelikirjateoreetikoilla riittää selitettävää!