Oulussa opeteltiin äänestämään

Oulun valtuusto päätti eilen, että kaupunki menee mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen. Sen sijaan kh:n esitys Sanginjoen ulkometsän suojelemiseksi kaatui tiukassa äänestyksessä.

Suojeluhankkeesta äänestettäessä ”väärää” nappia painanut keskustan Anna-Kaisa Lepistö sai ryhmätoveriltaan ohjeistusta äänestystapahtuman ollessa vielä kesken. Lepistön äänestämiseen sekaantui puolueen politrukki, keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Matias Ojalehto.

Anna-Kaisa Lepistö kertoo äänestämisestään YLE Oulun verkkosivuilla:

Minä äänestin oman mielipiteeni mukaisesti suojelun puolesta. Kun ryhmän toiset jäsenet totesivat, miten olin äänestänyt, niin Matias Ojalehto tuli ehkä äkkipikaisuuksissaan ja vähän säikähtäneenä aika vahvasti ohjeistamaan minua. Päädyin siinä sitten äänestämään tyhjää, jotta tilanne rauhoittuu.

Siinä syntyi tosi voimakas häly, kun muu väki tajusi, mitä oli tapahtunut. Hetken mietin ja puheenjohtaja totesi, että äänestys on vielä käynnissä ja ajattelin sitten palauttaa oman alkuperäisen mielipiteeni voimaan, enkä anna vaikuttaa sen, mitä minulle käytiin sanomassa.

Tilanne oli tosi hämmentävä ja äänestysrauha oli rikkoutunut. Olin sen verran hämmennyksissäni, että painoin koneesta väärää nappia. Näin mielipiteekseni jäi suojelun vastustaminen.

Näin pääsi käymään: vahingossa annettu ei-ääni ratkaisi käsiteltävän asian.