Olli irlantilaisten ilona

Sunday, October 7th, 2012

Vuodesta 2004 Irlannissa asunut kirjailija Hanna Tuuri kertoo kirjassaan Tuulen maa (Otava 2012) parin vuoden takaisesta syyspäivästä, jolloin Olli Rehn oli ehdoton ykkösnimi Vihreän Saaren mediassa. Siinä sivussa komissaarin kotimaa sai osansa julkisuudesta.

Heti aamutuimaan radiossa kerrottiin tällaista:

Suomessa on aina pimeää ja kylmää, ihmiset ovat tuppisuita yrmyjä, kaikki tapahtuu kurissa ja järjestyksessä.

Tuo on siis radiotoimittajan puolileikillään / -tosissaan esittämä luonnehdinta. Kirjailija itse jatkaa:

Selviää, että EU:n talouskomissaari Olli Rehn on vierailulla talouskriisin vaivaamassa Irlannissa. Suomalaiskomissaarin esiintymistyyli hämmentää irlantilaisia. Rehn puhuu hitaasti ja hiljaa, lausuu englannin sanat suomalaisittain, leveästi ja pehmeästi, ei hymyile, ei vitsaile eikä yritä olla nokkela, kuten irlantilaispoliitikot.

Elektroniikkaliikkeessä Rehnin puhuva pää julistaa kymmeniltä jättiruuduilta:

Nämä ovat hyviä uutisia, EU:n rahoitustuki ei ole mikään katastrofi. Ei pidä maalata piruja seinille.

Pölynimurimyyjä katselee hetken Rehniä ja ihmettelee:

Hyviä uutisia! Enpä haluaisi nähdä, miltä tuo mies näyttää, kun kertoo huonoja uutisia.

Onkohan niin, että Irlannissa hallintoalamaisten suhtautuminen Euroopan Unioniin vaihtelee asemasta ja asuinpaikasta riippuen samaan tapaan kuin täällä Suomessa? Hanna Tuuri tekee havaintoja ruohonjuuritasolla Mayon kreivikunnassa Irlannin länsiosassa, mutta viralliset arviot tulevat Dublinista.

Ulkoministeriön mediakatsauksen mukaan “useimmat lehtikirjoitukset ovat esittäneet positiivisen kuvan suomalaisesta komissaarista”.