Käpysavotta

Friday, August 31st, 2012
Pähkinähakit ilmestyivät kaupunkiin poissa ollessani, ja nyt lintuja näkee aina kierroksella käydessään. Varmimpia tapaamispaikkoja on linja-autoaseman puistikko, missä hakkeja on ollut sembrankäpyjen kimpussa samanaikaisesti puoli tusinaa.

Kävyn työstämisessä näkee käytettävän kolmenlaista tekniikkaa. Yleisin käytäntö on irrottaa käpy ja hakata siemenet irti sopivassa oksanhangassa. Muut vaihtoehdot ovat kävyn työstäminen maassa tai siemenien irrottaminen puussa kiinni olevasta kävystä.

Hakkeja on tullut kuvatuksi niin paljon, että aihe tuntuu loppuun kalutulta. Tänään olisi syntynyt uudenlainen kuva, jos olisin ehtinyt sen ottaa: orava juoksi nurmikkoa sembrankäpy suussa ja sai peräänsä hakin. Lyhyen kahakan jälkeen käpy vaihtoi omistajaa, ja hakki lensi tiehensä käpy nokassaan.

Hakit kiistelevät myös keskenään maahan putoilevista kävyistä. Kaveri kertoi nähneensä hakin kätkemässä kokonaista käpyä; yleensä jemmataan irrotettuja siemeniä.