Ministeri ”tarkentaa” Hornet-puheitaan

Lienee poikkeuksellista, että ministeri vastaa kansalaisen esittämään kirjalliseen kysymykseen. Ministeri Carl Haglund vastasi ja pisteet hänelle siitä, mutta…

Jyväskyläläinen Jarmo Nahkamäki julkaisi ministeriltä saamansa vastauksen US-blogissaan. Lainaan vastauksen kolmannen kappaleen (lihavoinnit minun):

Ilmavalvontajärjestelmämme perustuu tutkavalvontaan, jota täydennetään muilla sensoreilla. Hornet-hävittäjiä käytetään ilmatilaloukkaustilanteissa vasta viimeisenä keinona koneiden tunnistamiseksi tai ohjaamiseksi pois ilmatilastamme. 20.5. tapahtumien aikana hävittäjien käytölle ei ollut tarvetta, sillä kaikki ilmatilassamme ja välittömässä läheisyydessä olleet koneet olivat tunnistettuja. Edelleen lennonjohtomme oli tapausten aikana yhteydessä alueloukkaukset tehneisiin koneisiin.

Mielestäni ministeri sanoo tai ainakin antaa ymmärtää, että Hornetit eivät tehneet 20.5. tunnistuslentoja, koska ”hävittäjien käytölle ei ollut tarvetta”.

YLEn 21.5. päivätyssä uutisessa kuitenkin todetaan, että Hornet kävi tiistai-iltana tunnistamassa kohteen Suomenlahden yläpuolella. Lisäksi tunnistustehtävä oli niin kiireellinen, että sen yhteydessä piti lentää ääntä nopeammin.

Puolustustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen kommentoi em. uutisessa tapahtunutta näin:

Ilmavoimat suoritti operatiivisen tunnistuslennon itäisellä Suomenlahdella alueelliseen koskemattomuuden valvontaan liittyen tiistai-iltana.

On syytä tehdä puolustusministeri Haglundille kolme jatkokysymystä:

1. Kävivätkö Hornetit 20.5. tunnistustehtävissä Suomenlahden yläpuolella vai eivät?
2. Jos vastaus on myönteinen, kävivätkö siis tarpeettomasti?
3. Jos eivät käyneet, miksi viestintäjohtaja Max Arhippaisen todistaa toisin?