Harvinaisia siivekkäitä, osat 1 ja 2

Rovaniemi 6.9.2012

Rengastaja löysi tänään Jängislahdessa verkosta harvinaisen taigauunilinnun ja lähetti asiaankuuluvan tekstarin. Ei aikaakaan, kun toimistona palvelleen auton ympärillä parveili kahdeksan alan miestä ja yksi nainen.

Sain eliksen pöljän tuurilla: en kuulu hälytysjärjestelmään, mutta olin sattumalta paikalla.

Harvinaista lintua ihmetellessämme taivaalta alkoi kuulua kovaa kohinaa. Sen sai aikaan toinen yllätysvieras, USA:n ilmavoimien nelimoottorinen suihkukone. Muut paikallaolijat tyytyivät vilkaisemaan sitä, mutta Vesa ja minä töllistelimme sitäkin hartaammin.

Selitys löytyi kotona netistä: kyseessä oli kuuden maan Nordic Air Meet -harjoitukseen osallistunut tankkauskone tyypiltään Boeing KC-135 Stratotanker.

Rovaniemi 30.4.2014

Tiiraan ilmestyi illalla tieto Jängislahdessa tavatusta harvinaisesta linnusta. Laji oli jäänyt hieman epäselväksi, mutta vaihtoehdot olivat sepeltasku tai mustapäätasku.

Seuraavana päivänä lintu oleskeli edelleen paikalla, ja nyt Tiirassa oli siitä kuva. Lajiksi oli varmistunut mustapäätasku. Vastoin tapojani kävin bongaamassa linnun ja sain eliksen.

Päivän toinen erikoisuus oli se, että elikseen liittyy jälleen havainto Rovaniemellä harvakseen vierailevasta nelimoottorisesta tankkauskoneesta.

Kun Lapin lennoston Hornetit harjoittelevat seuraavan kerran tankkaamista ilmassa, minun kannattaa hakeutua Jängislahteen.