Seamusta ja Dermotia janottaa

Friday, January 21st, 2011

Heinrich Böll vieraili perheineen Irlannissa v.1956 ja julkaisi vaikutelmiaan saarelta seuraavana vuonna. Matkakirjallisuuden klassikoihin kuuluva Irisches Tagebuch julkaistiin suomeksi v.1975 nimellä Päiväkirja vihreältä saarelta.

Luin kirjan 1970-luvun lopulla Pentti Sammallahden suosituksesta. Sammallahti julkaisi vuonna 1979 Irlanti-aiheisen kuvasalkkunsa Kathleen Ni Houlihan, ja Böllin kirja lienee ollut kuvausprojektin keskeinen innoittaja.

Tartuin pitkän tauon jälkeen uteliaana kirjaan, josta oli jäänyt poikkeuksellisen hyvä, viipyilevä jälkimaku.

Yksittäisistä kertomuksista muistin hämärästi vain yhden. Siinä Böll hahmottelee herkullisesti tilanteen, johon Irlannissa 1950-luvulla voimassa ollut alkoholilainsäädäntö pakotti sunnuntailounaalla suolaista kinkkua ja vahvasti pippuroitua kaalia nauttineet serkukset.

Otavan sivuilla kerrotaan, että

Böll kuvaa Irlannin köyhyyttä, alhaista koulutustasoa, takapajuisia oloja ja kummallisia lakeja ihannoimatta, mutta lämpimän humoristisesti. Näiden tyynesti osaansa sopeutuvien ihmisten mielenlaatua kuvastaa heidän sananlaskunsa: “Kun Jumala loi ajan, hän teki sitä tarpeeksi.”

Mainio, ajattomuudessaan ajankohtainen matkakirja! Lukijan kannattaa kuitenkin pitää mielessä kirjailijan varoitus:

Tämä Irlanti on olemassa,
mutta jos joku sinne matkustaa eikä sitä löydä,
hän ei voi vaatia korvausta tekijältä.