Joutsenia ja saukkoja

Monday, October 28th, 2013

Kemijärven (1600) ja Rovaniemen (400) joutsensumat ehtivät purkautua ennen viikonlopun valtakunnallista joutsenlaskentaa: kummallakin paikkakunnalla summattiin alle sata lintua.

Lauantaiaamu tuhraantui pyörää huoltaessa, ja käväisin Lainaalla vasta iltapäivällä. Sunnuntaina sonnustauduin Koivusaareen heti aamun sarastaessa. Yöllä oli siirrytty talviaikaan.

8.00 Paikalla oli yhdeksän joutsenta, kaikki aikuispukuisia lintuja.

8.28 Huomasin syrjäsilmällä tumman hahmon sukeltavan yläjuoksun puolella lähellä rantaa. Luulin telkäksi, mutta kyseessä olikin saukko. Hetken kuluttua saukkoja oli kolme! Ehdin ottaa kaksi kuvaa.

8.32 Paikallisten joutsenten ääntely paljasti, että lajitovereita oli liikkeellä. Vastaus kuului ilmasta Ounasvaaran puolelta jokea: perhe, emot ja kaksi poikasta lensi määrätietoisesti kohti Jätkänkynttilää ja Kemiä.

8.45 Viisi joutsenta, emot ja kolme poikasta lensi joen yläpuolella itään. Yksi paikallisista linnuista nousi siivilleen ja lähti perään.

Aamun joutsenhavainnot olivat siinä, mutta saukoista vielä sananen. Lähdin seuraamaan tuoreita jälkiä ja sata metriä tarkkailupaikalta yläjuoksulle päin löysin sinisorsan siivet, pyrstön ja toisen jalan.

Tulkintani mukaan saukot olivat yllättäneet rannalla nukkuneen sorsan. Saukon pääravintoa ovat kalat, mutta tilaisuuden tullen muukin eläinravinto kelpaa. Epäilin toissa talvena Ounaskoskella talvehtineen telkän joutuneen minkin tai saukon saaliiksi.

9.45 Kun lopetin tarkkailun, kahdeksan joutsenta oli edelleen paikalla.