Edelleen arka asia

Taannoiset työkaverit Lapin maakuntamuseolta olivat tehneet Rovaniemen saksalaisvuosista hienon näyttelyn ja keksineet sille osuvan nimen: Wir waren Freunde – Olimme ystäviä. Avajaisia vietettiin maanantaina ja väkeä oli niin paljon, että Arktikumin ison auditorion istumapaikat eivät riittäneet.

Ennätysyleisö kertoo, että näyttelyn aihe koetaan poikkeuksellisen kiinnostavaksi. Ajankohtainenkin se oli, sillä maanantaina tuli kuluneeksi 70 vuotta Lapin sodan päättymisestä.

Avajaisissa puhunut Saksan suurlähettiläs oudoksui näyttelyn nimeä: miksi olimme, mehän olemme ystäviä. Niin olemme, mutta aina emme ole olleet. Soraääniä riittänee jatkossakin, ja joillekin koko näyttely voi olla liikaa.

Museo mainosti näyttelyä tikkuaskilla, joka symboloi ystävyyden päättymistä. Lähtiessään saksalaiset polttivat Rovaniemen ja osana sotatoimiaan suuren osan muuta Lappia.

Joidenkin tahojen sopimattomana pitämän tikkuaskin jakaminen lopetettiin kaupunginjohtaja Esko Lotvosen toivomuksesta juuri ennen avajaisia. Museonjohtaja Hannu Kotivuori oli Lapin Radion mukaan ”eri linjoilla”.

Toivottavasti yllättävän ratkaisun taustat avataan jossain vaiheessa. Menettely haiskahtaa ikävästi hätävarjelun liioittelulta. Mikä se sana onkaan: Finnlandisierung?