Kollenin sankareita

Vierailun virallinen osuus päättyi eilen sinne mistä lauantaina aloitimme: Fram-museoon. Se täytti komeasti kaikki odotukseni, jotka eivät olleet vähäiset. Samalla katsastimme ne alueen museot, joihin emme ensimmäisellä käynnillämme ehtineet.

Vaikutelmaksi jäi, että museoihin tutustumista ajatellen ajoitus osui aivan nappiin: väkeä kyllä parveili aika tavalla, mutta määrä lienee jäänyt viides- tai kymmenesosaan varsinaisen turistisesongin huippuluvuista. Myös sää oli koko ajan paras mahdollinen,

Eilen kävimme Holmenkollenilla. Paikka sinänsä oli näkemisen arvoinen, puhumattakaan hyppyrimäen tornista avautuneista näkymistä. Hiihtomuseossa esiteltiin kiinnostavasti hiihdon historiaa ja maailman johtavan hiihtokansan mainetekoja.

Suomalaisurheilijoista mainittiin mäkiennätystä parannelleet Veikko Kankkonen ja Topi Mattila sekä arvostetun Holmenkollen-mitalin saaneet. Heitä oli melkoinen joukko, joukossa mm. vuonna 1987 palkittu Matti Nykänen.

Nansen oli edustavasti esillä Kollenillakin, näyttelyissä ja museon edustalla.