Pitikin sattua

Kerroin edellisessä postauksessa hankkineeni pöytäkoneeseen uuden sisäisen kovalevyn. Juuri kun sain sen paikalleen, tuli kylmä suihku. Jouni lähetti linkin Muropaketin juttuun, jossa tuo nimenomainen malli todetaan kestävyydeltään kehnoksi:

Varmuuskopio- ja pilvitallennusratkaisuja tarjoava Backblaze on jälleen pistänyt kiintolevyjen luotettavuuden mittariin. Luotettavuus perustuu yhtiön käyttämiin kiintolevyihin, joita on tällä hetkellä yhteensä 41 213 kappaletta, eli 14 079 enemmän kuin vuosi sitten.
(…)
Backblazella oli käytössään 1163 kappaletta 3 Tt:n Barracuda 7200.14 -kiintolevyjä ja niiden keskimääräinen ikä on 2,2 vuotta. Peräti 43,1 prosenttia näistä kiintolevyistä hajosi vuoden 2014 aikana.

Musertavaa tietoa. Levy pyörii vielä, mutta vastahan se aloitti. Olen kamppaillut monenlaisten tietokoneongelmien kanssa, mutta kovalevy on hajonnut vain kerran ja silloinkin työpaikan koneesta.

Tarkistin heti, millä ehdoilla tuotteen voi palauttaa ja vaihtaa luotettavampaan malliin. Kaupan sivuilla sanotaan, että palautettavan tuotteen tulee olla ”täydellinen, käyttämätön ja myyntikelpoinen”.

Voi huokaus: tämä tuote ei selvästikään ole mitään noista, ei varsinkaan täydellinen. Tilastojen valossa myyntikelpoisuuttakin on syytä epäillä.

Mutta onhan takuu! Jos kovalevy hajoaa kahden vuoden kuluessa, tilalle saa – jos suostuu ottamaan – maksutta uuden samanlaisen, ihan yhtä hyvän.

Niin että tässä ollaan ja odotellaan…