Osloon

Adam Russ esittelee erikoislaatuisessa matkaoppaassaan 101 kohdetta, joihin ei kannata matkustaa. Norjaa ja maan pääkaupunkia mollataan näin:

Oslo on niin kompakti ja pieni kaupunki, että sen saattaa kadottaa silmänräpäyksessä. Ja jos pitää silmänsä koko ajan tiukasti kiinni, saattaa hyvällä onnella jäädä koko Norja näkemättä.

Onnensa kullakin. Olen käynyt Norjassa liki kolmekymmentä kertaa, pitänyt silmäni auki ja nauttinut näkemästäni. Finnmark on tyydyttävästi koluttu, mutta suurin osa Norjan eteläistä osaa on näkemättä, myös Oslo. Ei kuitenkaan kauan: matkat ja majoitukset on varattu pääsiäiseksi.

Minua vetävät Norjaan ennen kaikkea linnut, maisemat ja laivat. Kun matkustan Osloon, joudun unohtamaan linnut kokonaan eikä se ole helppoa! Maisemista ei tarvitse tinkiä, ja pääsen katselemaan niitä uudesta näkökulmasta ilman kameraa.

Nasjonalmuseet lienee paras paikka selvittää, miten norjalaistaiteilijat ovat käsitelleet maailman kauneimpia maisemia. Erityisesti vanhojen maalausten värit kiinnostavat ja niistä voi varmistua vain paikan päällä.

Matkan ykkösasia ovat Bygdøy-niemen museot ja historialliset laivat: Fram, Gjøa ja hivelevän kaunislinjaiset viikinkilaivat.

Kuvassa Osebergin laiva ja Neil Oliver, BBC:n kolmeosaisen Viikingit-dokumentin asiantuntijajuontaja.