Vatanen vauhdissa

Sami Vatasen kausi on alkanut loistavasti: onnistuminen viime yön ottelussa (1+2) nosti tehopisteet kuuteentoista. Samalla Vatanen nousi NHL:n puolustajien pistepörssissä kolmanneksi. Koskahan suomalaispakki on viimeksi ollut näin korkealla!

Vatanen lähti Pohjois-Amerikkaan pelattuaan kolme kautta Liigassa. Jo tulokaskausi oli erinomainen (55 ottelua 7+23), mutta seuraavat vielä parempia: 52 ott 11+20 ja 49 ott 14+28. Vatanen valittiin kahdesti Liigan parhaaksi puolustajaksi, ja toistaiseksi viimeinen kausi Euroopan jäillä huipentui Suomen mestaruuteen kasvattajaseura JYPn joukkueessa.

Ensimmäiset kaksi kautta Atlantin takana olivat vaikeita. Tulokaskaudella NHL-pelejä kertyi vain kahdeksan tehoin 2+0, AHLn puolella 62 tehoin 9+36. Toisellakin kaudella tulos jäi lukuisista farmikomennuksista johtuen vaatimattomaksi: 48 NHL-ottelua ja niissä tehot 6+15.

Shotsin Olympiaturnaus osoitti luistelun kulkevan ja taitojen olevan tallella. Vatanen oli hyökkäyssuuntaan selkeästi Suomen ykköspakki ja ylivoimapelissä valmennusjohdon luottopelaaja. Oli vaikea ymmärtää, miksi Anahein ei keksi käyttöä näin tasokkaalle pelaajalle.

Kesällä tilanne muuttui. Vatanen teki Anaheimin kanssa yksisuuntaisen sopimuksen, ja farmiliiga lakkasi kummittelemasta. Nyt luottoa on riittänyt: Vatanen on pelannut kaikki pelit ja päässyt ykkösylivoimaan. Tulokset puhuvat puolestaan. Kuva elokuulta 2010.