Telttailua pikkupakkasessa

Retki Norjaan oli onnistunut ja elämyksellinen.

Tiistain valoisa aika meni ajaessa, ja ehdimme Sandfjordiin iltahämärissä. Telttaa pystyttäessä tihutteli vettä, jatkossa vähät sateet tulivat lumena. Teltta tosin kastui joka yö, mutta sisäpuolelta.

Matkailuelinkeino veti henkeä ennen keskitalvella käynnistyvää talvisesonkia. Taisimme olla Finnmarkin ainoat turistit: kuuden päivän aikana vastaan tuli pelkästään Norjan rekisterissä olevia ajoneuvoja!

Myös lintumaailma oli kesään verrattuna hiljainen. Lajilista jäi lyhyeksi ja yksilömäärät pieniksi. Merellä näkyvimpiä lajeja olivat harmaalokki, merilokki, haahka ja isokoskelo, maalla korppi. Erikseen mainittavia ovat isolokki ja yllättävän suurin joukoin talvehtimisrannoilleen saapunut merisirri.

Nisäkkäistä näimme lampaiden ja porojen lisäksi kymmenkunta hyljettä, jäniksen ja ketun. Kettu vaikutti kesyltä tai ehkä paremminkin ylimieliseltä haahuillessaan keskellä päivää Hamningbergin ainoassa tienristeyksessä.

Aiemmilta retkiltä tuttu ympäristö näyttäytyi kirjaimellisesti uudessa valossa. Kuu täyttyi retken aloituspäivänä, ja yhtenä iltana saimme ihailla revontulien leikkiä pohjoisella taivaalla.

Kolmen telttayön jälkeen kuivattelimme kamppeita Annijoen leirintäalueella kuivissa ja lämpimissä sisätiloissa.

Retken päätösherkuksi oli varattu pitkä iltapuhde tervastulilla tietopaikassa Suomen puolella.