Tiesivät polkeneensa

Kävin eilen toistamiseen Ounasvaaralla seuraamassa maastopyöräilyn SM-kisatapahtumaa. Perjantaina harjoiteltiin, mutta nyt oli tosi kysymyksessä. Rata oli raskas ja sää helteinen, joten osanottajat joutuivat koville.

Miesten eliittiluokassa poljettava matka oli 32.8 km, ja kilpailun aikana piti nousta aika monta kertaa vaaran laelle. Minä nousin vain kerran – tietä pitkin ja pyörää taluttaen  – ja silti tuli hiki!

Voiton vei odotetun ylivoimaisesti Jukka Vastaranta, lajin ainoa suomalainen ammattipolkija. Järjestävän seuran verkkosivuilla kerrotaan hänen ajamisestaan näin:

Hän kiskoi rankat ylämäet isohkolla välityksellä putkelta, kun useimmat muut ajajat joutuivat ajamaan suurimmaksi osaksi istualtaan. 

Tutustuin DH-radan (downhill) yläosaan hyvissä ajoin ennen kilpailun alkamista ja valitsin tarkkailupisteekseni hyppyrin. Ilmavimmille siivulle kertyi mittaa toistakymmentä metriä. Hyppyrin sai ohittaa, mutta vain harvat kilpailijat jättivät hyppäämättä.