Liian pitkä kaava?

Jalkapallon MM-kisojen pudotuspelien avausottelu Brasilia vs. Chile ratkaistiin pitkän kaavan mukaan. Varsinkin ensimmäinen puoliaika oli vauhdikas ja hyvätasoinen. Toisella puoliskolla meno hieman rauhoittui ja huipputilanteet olivat kortilla. Chile oli ratkaista pelin viime minuutilla, mutta laukaus osui ylähirteen.

Jatkoaika oli melkeinpä pitkästyttävä. Peli oli passiivista ja ylivarovaista paljolti sen vuoksi, että pelaajien fysiikka joutui liian kovalle koetukselle. Esimerkiksi aiemmissa peleissä huippuiskussa ollut Neymar hävisi kuvasta täysin ensimmäisen jakson jälkeen. Rankkarikisassa hän toki kesti valtavat paineet ja viimeisteli hallitusti. Jatkoon meni siis Brasilia, mutta toisinkin olisi voinut käydä.

Kisoissa on nähty makeita yllätyksiä ja poikkeuksellisen runsaasti maaleja, toisaalta myös heikkoa tuomaritoimintaa ja systemaattista filmaamista. Siihen syyllistyvät kaikki joukkueet, toiset enemmän, toiset vähemmän.

Kun lohkovaihetta oli pelattu kaksi kierrosta, filmaustilaston kärjessä oli Brasilia ja kakkosena Chile. Kymmenen pahimman filmaajajoukkueen joukossa oli kuusi joukkuetta Etelä-Amerikasta ja vain yksi Euroopasta. Aineisto ei ole kovin laaja, mutta suunta on selvä.

Mielestäni tuomarin pitäisi nostaa korttia pahimmille filmaajille, mutta tämä on äärimmäisen harvinaista. Näissä kisoissa en muista nähneeni yhtään tapausta ja aikaisemmistakin tulee mieleen vain yksi.

Kortin sai Romanian tähtipelaaja, ”Karpaattien Maradonaksi” nimitetty Gheorghe Hagi. Kun pelissä oli näytetty jo kertaalleen keltaista, kortin väri oli punainen.