Kipeitä koiria

Friday, March 9th, 2012

Kaksi maailman suurimmassa koiranäyttelyssä rotunsa parhaaksi valittua koiraa ei päässyt kilpailemaan näyttelyn ykköskoiran tittelistä. Syynä oli se, että koirat eivät läpäiseet lääkärintarkastusta. IS:n uutisen mukaan

Iso-Britannian virallinen kennelliitto The Kennel Club on ottanut käyttöön ulkopuolisen eläinkirurgin tekemät tarkastukset eräille roduille vuodesta 2012 lähtien.

Lääkärin päätöksellä kilpailun kesken jättäneet kiinanpalatsikoira ja bulldoggi kuuluvat niihin 15 rotuun, jotka ovat ”erityisen tarkkailun alla terveydentilansa takia.”

Terveysongelmia on odotettavissa, jos eläinten “jalostamisen” ykköstavoitteena on ulkonäön muuttaminen. En tunne asiaa tarkemmin, mutta listalta löytyvät rodut lienevät näitä koiramaailman kummajaisia. Epäilen kuitenkin, että alkujaan perussporttinen saksanpaimenkoira on joutunut tähän kyseenalaiseen seuraan.

Meidän kolmesta sakemannistamme kaksi oli tunnetusta kennelistä, toinen ulkonäöltään aivan huippuyksilö. Mutta mikä merkittävämpää, Höre oli lisäksi älykäs, rohkea ja uskollinen.

Hören ongelmana olivat lonkat. Ne kuvattiin sattuneesta syystä kahteen kertaan: nuorena arvosana oli välttävä, varttuneemmalla iällä todettiin nivelrikko. Ongelmat paljastuivat, kun terveeksi luulemamme koira ei pystynyt hyppäämään autoon. Halua ei puuttunut, sillä olimme lähdössä metsään.

Höre oli sijoituskoira, jollaisten roolina on tuottaa omistajalleen rahaa ja sijoitusperheelle mielihyvää. Niin kävi tässäkin tapauksessa. Omistaja teetti koiralla pennut, jonka jälkeen omistusoikeus siirtyi meille.

Jos lonkat olisi kuvattu toistamiseen ennen pentujen teettämistä, tilanteen vakavuus olisi varmasti käynyt selväksi. Vaan eipä kuvattu, ei tietenkään!

Tapaus suututti sen verran, että lähetimme kuvauksen tuloksen kenneliittoon ja saimme aikanaan kennelin omistajalta ankaran läksytyksen. Ei ole tapana kuvata aikuisten sakemannien lonkkia eikä ainakaan lähettää tuloksia liittoon!

Eipä niin, ja lopputulos tiedetään.