Talven 6. sorsalaskenta

Tarkkailen toista talvea Ahvenisjärvellä talvehtivien sinisorsien lukumäärää. Kuvista tehtynä laskenta antaa tarkan lopputuloksen, mutta jos sorsat ovat kovin hajallaan, laskenta ei onnistu. Näin kävi torstaina. Seuraavana päivänä sorsat marssivat pitkänä jonona sulasta rannalle ja ne oli helppo laskea. Ilmoitin Tiiraan pyöristetyn luvun 240.

Jos sorsat ovat ilmastussulassa, koko parven saa helposti kuvaan. Ongelmana on kuitenkin se, että jään tasalta kuvatessa eturivin linnut peittävät taakseen takana olevia. Tällöin yhdellä sorsalla näyttää usein olevan neljä jalkaa tai kaksi päätä. Tihentymät vaativat huolellista tulkintaa. Laskennan lopputulos on vaihdellut välillä 220-290.

Joukossa on (ainakin) yksi väreiltään poikkeuksellinen koirasyksilö, ns. kööpenhaminalainen. Sorsalle itselleen värivirheestä ei liene haittaa eikä hyötyä. Kööpenhaminalaiset voivat pariutua ja saada (tdn) väreiltään normaaleja poikasia. Näin tällaisen pariskunnan viime keväänä Viinikanlahdella. Rovaniemellä asuessani näin täysalbiinon sinisorsanaaraan, jolla oli normaalinvärinen puoliso.