Lintukuvia myötävaloon

Wednesday, January 25th, 2006

Netin ylitsepursuavaa lintukuvatarjontaa selatessa törmää usein kuvausvälineiden ja kuvankäsittelytaitojen väliseen järkyttävään epäsuhtaan. Kerron yhden esimerkin:

Kuvaaja ottaa yli 6000 euroa maksavalla objektiivilla kuvan isokoskelokoiraasta. Linnun luonnossakin melko tumma pää on kuvassa niin musta, että edes silmä ei erotu kunnolla. Kuvausasetuksena on luultavasti “valmiita” kuvia tuottava JPEG.

Tilanne häiritsee kuvaajaa itseäänkin ja hän tuntee tarvetta selittää, että “harmaan sään vuoksi” kuvasta tuli vähän huono ja että pitää yrittää joskus uudelleen.

Huippuluokan objektiivissa on huippuluokan kontrastintoisto ja siksi sään harmaus on huono selitys. Oikeasti ongelmana on, että kuvaajalla ei ole hajuakaan digitaalisen kuvan säätämisestä. Puhun nyt perussäädöistä, joita pahinkaan puritaani ei tohtisi väittää kuvan manipuloinniksi.

Jos taidot ja selitykset ovat tällä tasolla, olisi viisainta kuvata lintuja vain auringon paistaessa ja silloinkin pelkästään myötävaloon. (Ja kuvata JPEG:n kanssa samanaikaisesti RAW-tiedostot siltä varalta, että taidot joskus tulevaisuudessa riittävät kuvan säätämiseen).

Käytössä ollut objektiivi muuten maksaa sata kertaa enemmän kuin Photoshop Elements 4, jonka ominaisuudet riittävät mainiosti useimpien kuvaajien tarpeisiin.