Linturetkellä Virossa

Sää suosi alusta saakka: aurinko helotti ja Suomenlahti välkehti lähes rasvatyynenä. Merikihun ja vasta reittiliikenteeseen asetetun Galaxyn lisäksi muuta mainittavaa ei näkynyt. Lentokentälle ajoimme taksilla. Hinta sovittiin etukäteen,150 kroonia. Kuski oli onneksi rehellinen eikä huolinut hänelle vahingossa tyrkyttämääni sadan euron seteliä.

Loistavaa suomea puhunut autovuokraamon edustaja luovutti käyttöömme uudenkarhean Clion, mittarissa tuhat kilometriä. Otimme suunnan kohti Haapsalua. Matkalla selvisi, että kesäntulo ei ollut edennyt juurikaan pidemmälle kuin eteläisessä Suomessa: koivuissa vajaa lehti, tammet vielä täysin lehdettömiä. Vuokot kukkivat kilpaa tienvarren metsissä, valkoiset ja keltaiset.

Ensimmäinen majapaikkamme oli viihtyisä puhkemaja Männi Haapsalun esikaupunkialueella: neljä huonetta, väljä oleskelutila ja keittiönurkkaus. Olimme talon ainoat asukkaat. Päivää oli vielä pitkästi jäljellä, joten lähdimme Matsalunlahdelle tutustumaan lintutilanteeseen.

Haeskan lintutornista näimme yhteensä useita satoja valkoposkihanhia. Pikkuparvi toisensa jälkeen nousi siivilleen ja suuntasi pohjoiseen. Lahdella pyöri suurehko kahlaajaparvi, mutta laji jäi epäselväksi. Kalalokit hautoivat lähitalon katonharjalla. Paluumatkalla tapasimme suuren parven valkoposkia ja kurkia pellolla muutamia kilometrejä lintutornilta sisämaahan päin. Rannalta lentoon nousseet hanhet olivat ehkä siirtyneet tänne.

Lauttasatamassa vain käväistiin, mutta katkennut tehtaanpiippu ja linnanrauniot Pullapään (!) tiehaaran lähellä houkuttelivat pysähtymään. Kaunista iltavaloa riitti vielä kuvaamiseen Haapsalun rautatieasemalla.

10.5.
Aamutoimien jälkeen ajoimme lautalle. Ajoitus onnistui täydellisesti: automme mahtui kyytiin toiseksi viimeisenä. Mukana oli useita tukkirekkoja muistuttamassa Hiidenmaan elinkeinorakenteesta, joka eroaa naapurisaaresta dramaattisesti.

Päätimme kiertää saaren. Kärdlassa poikkeamatta jatkoimme Tahkunaan, edelleen Köpuun ja Emmasten kautta Käinanlahdelle ja majutuspaikkaamme Kassariin.

Minä vaikutuin Tahkunan niemen kärkeen pystytetystä Estonia-muistomerkistä jo edellisellä retkellä, nyt vaikuttumisvuorossa oli sisareni. Uutta oli venäläisten kaivamassa juoksuhaudassa tavattu kyy. Hyvä paikka paistatella suojassa navakalta tuulelta.

Köpun majakalla oli ryhmä koululaisia mantereelta. Kahvilanpitäjältä kuulimme, että ryhmiä käy runsaasti tähän aikaan vuodesta. Tulee ahdasta, jos puoletkin porukasta haluaa nousta majakkaan. Taas sekoilin seteleiden kanssa, mutta asia huomattiin ajoissa.

Emmasten kylässä pysähdyimme kirkon luona. Kirkkoa erikoisempana nähtävyytenä tekee mieli mainostaa hyyssikkää, joka on pystytetty männikköön kirkon etupuolelle eikä taakse, niin kuin Suomessa ehkä tehtäisiin. Majapaikkamme oli yhtä korkeatasoinen kuin edellinenkin, lisäplussana pihalla laulava satakieli.

Käinanlahti, varsinainen syy paikalla oloomme, ei tuottanut pettymystä. Vakioasukkaiden – harmaahaikaroiden, kyhmyjoutsenten, merimetsojen, merihanhien, ristisorsien ja sen sellaisten – lisäksi lahdella oleskeli kaksi merikotkaa. Niitä ei edellisellä käynnillä näkynyt.

11.5.
Nousin aikaisin ja kiiruhdin lintutornille. Sää oli tyyni ja sumuisen kuvauksellinen, lajisto sama kuin illallakin, mutta linnut tietenkin paljon aktiivisempia. Aamupala odotti kahdeksalta; ehdin kuvaamaan ja nautiskelemaan pari tuntia. Muistikortit purettuani loikoilin sängyllä ja satuin näkemään, kun aura valkoposkihanhia lensi talon yli pohjoiseen.

Suosittu luontokohde Sääretirp on parin kilometrin mittainen niemi, aluksi korkea katajapensaiden valtaama harju, lopuksi matala ja kivikkoinen särkkä. Kävelimme niemen kärkeen, missä merimetsot olivat kansoittaneet erillisen pikkusaaren. Koko itäinen merialue näytti olevan täynnä lepäileviä vesilintuja: lapasotkia, mustalintuja ja alleja. Lähempänä rantaa näimme silkkiuikun ja ristisorsia, särkällä muutamia suosirrejä. Kaksi satakieltä lauloi innokkaasti katajikossa.

12.5.
Seuraava aamu oli edellistä lämpimämpi, mutta sumut puuttuivat. Vilkasta hanhipäivää enteillen paikalla yöpynyt valkoposkihanhiparvi nousi siivilleen aivan lintutornin vierestä. Etelästä tuli lisää hanhia koko ajan. Lähipellolla näyttäytyivät metsäkauris ja kettu; kurjet huutelivat lahden takana.

Poikkesin jututtamaan kalamiestä, joka päivysti pitkän vapansa kanssa ojan varressa. Toiveissa kuului olevan iso säyne, mielellään parikiloinen. Syötit olivat tyyppiä on-off, sellaista kaliiperia, että pikkusinttien kanssa ei tarvinnut värkätä: katkarapuja ja turilaan toukkia! Viereiselle onkijalle näytti kelpaavan kotiin vietäväksi kymmensenttinen särki.

Aamun paikallisista lintulajeista on mainittava erikseen merihanhi ja kottarainen. Parvi merihanhia laidunsi pellolla lähellä asuttua taloa; kottaraisia näkyi yleisesti pihalintuna aivan kuin Suomessa vuosikymmeniä sitten.

Jatkoimme matkaa puolilta päivin. Ajatuksena oli varmistaa pääsy Saarenmaan lautalle, joka ajaa toukokuussa vain kaksi tai kolme vuoroa päivässä. Onnistuimme loistavasti ja pääsimme jonon keulaan, seuraava Saarenmaalle menijä ilmestyi vasta 45 minuutin kuluttua!

Kiertelimme lauttasatamassa, jota parhaillaan ehostettiin EU-tuella. Erityisesti kuiville nostettu suurehko puualus kiinnosti. Laiva oli tehnyt viimeiset matkansa järkyttävässä kunnossa ja moneen kertaan paikattuna. Paikka-aineena oli käytetty mm. polyuretaania!

Merimatkan aikana näkyi useita vaihteleviin suuntiin lentäneitä valkkariparvia, uimassa lapasotkia, mustalintuja ja erityisen runsaasti alleja. Saarenmaan puolella rehevyys oli silmiinpistävää ja kesäntulo pidemmällä kuin naapurisaaressa.

Anglan tuulimyllyillä meininki häiritsi varmaankin enemmän meitä kuin naakkaa, joka oli hyväksynyt suurimman myllyn yläosan pesäpaikakseen. Erikoinen kontrasti joka tapauksessa: historiallisia rakennuksia ja popmusiikkianupit kaakossa soitettuna.

Vilkas hanhipäivä huipentui illansuussa Kuressaaren sataman parkkipaikalla. Auto oli tuskin pysähtynyt, kun hanhia alkoi tulla mereltä taivaan täydeltä, mutta hyvässä järjestyksessä. Tavallisin muodostelma oli aura, mutta välillä kaupungin yläpuolella viiletti pohjoiseen kahden kilometrin mittainen jono. Ihailimme näytöstä yhdessä hollantilaisen lintuharrastajan kanssa. Hän oli nähnyt arktisten hanhien massamuuttoa ennenkin, mutta oli näkemästään yhtä haltioissaan kuin minäkin. Jossain välissä kaveri kertoi koiransa löytäneen edellisenä kesänä Piispanlinnan läheltä avosetin pesän.

Yöpymispaikkamme oli vaihteeksi kodumajutus lähellä kaupungin keskustaa, erityisen edullinen ja todellakin kotoisa. Sujuvaa suomea puhunut isäntämme lainasi aamuksi kartan ja paljasti mielipaikkansa saaren länsiosassa. Kuulin harmikseni, että oman suosikkipaikkani Tagarannan kylän lähistölle rakennettiin satamaa risteilyaluksille. Kehitystä kaiketi, mutta se siitä idyllisestä kyläympäristöstä!

Udo nimitti merimetsoa Viron kansallislinnuksi, mutta ei tainnut olla aivan tosissaan.

13.5.
Sörven niemellä tuntui liikkuvan pelkkiä suomalaisia, yhteensä neljä autokuntaa. Odottamiani pikkutiiroja ei näkynyt, mutta ikään kuin korvaukseksi jostain ilmestyi riuttatiira. Ääni herätti huomioni, samoin tiiraksi suuri koko. Digiaikana laijinmäärityksen varmistaminen oli helppoa: mustan nokan keltainen kärki näkyi selvästi kuvassa.

Ajoimme Kihelkonnan ohi Harilaidin niemelle mielessä reipas kävelyretki majakalle. Mutta samoin kuin edellisellä retkellä, harhauduimme viereiseen niemeen uuden lomakylän maisemiin. Kun tie sivusi meren rantaa, pääsimme ihailemaan lähietäisyydeltä lepäilevää valkoposkiparvea. Osa linnuista kävi kierroksilla, muutamat ruokailivat ja loput lepäsivät. Muuttovire oli kova, sillä jo parinkymmenen minuutin kuluttua parvi jatkoi oma-aloitteisesti matkaansa.

Illalla kävelimme Piispanlinnan ympäristössä ja kaupungilla. Keskustan hyvinhoidetut vanhat talot miellyttivät sellaisiin tottumattoman rovaniemeläisen silmää. Moni muukin asia ja yksityiskohta ihastutti tai ihmetytti, esimerkiksi vodka-aiheiseksi somistettu R-kioskin näyteikkuna. Myytiinköhän siellä muutakin kuin ”Myllyn parasta”!

Pari korttelinväliä keskustasta alkoi äärimmäisten kontrastien maailma. Toisin kuin Tallinnassa, täällä rikas ja köyhä saattoivat asua naapureina, samoin alkuperäinen virolainen ja venäläisen vähemmistön edustaja. Uuden Roomassaaren tien varrelta löytyi mieletön palatsi valvontakameroineen ja kauko-ohjattavine portteineen.

14.5.
Emadepäevän ohjelma alkoi vierailulla piispanlinnassa ja jatkui äitienpäiväkahveilla Classic-kohvikissa. Matkalla lauttasatamaan poikkesimme Koguvan museokylässä. Jututimme kahta opasta, jotka molemmat osoittautuivat loistavaa suomea puhuviksi tietopankeiksi. Saimme kuulla ihastelemiemme ruokokattojen kestävän parhaimmillaan jopa 50-60 vuotta! Museorakennusten lämmityksestä puhuttaessa opas kertoi, että edellinen talvi oli ollut saarilla poikkeuksellisen kylmä, pakkasta enimmillään yli 20 astetta. Saarenmaalta mantereelle ja Hiidenmaalle ajettiin jäätietä. Koguvassa vierailee vuosittain n.14000 maksanutta kävijää.

Mantereelle päästyämme suuntasimme Puhdun lehtoon. Se on aluskasvillisuudeltaan rehevä vanha metsä, missä puut ovat pääosin jaloja lehtipuita. Puhdun nimikkotammi lienee suurin koskaan näkemäni puu, Puhtu Mänd puolestaan suurin mänty. Lintutorni niemen nokassa oli kallellaan kuin Harilaidin kuuluisa majakka.

Majoituimme Lihulan kylän hotelliin, missä näytti asuvan muitakin samoilla asioilla liikkuvia. Iltahämärissä Keemun tornilta palannut Janne Henriksson kertoi vaikuttuneena valkoposkihanhien massoista. Sinne siis aamulla!

15.5.
Keemussa hanhisouvi oli jo käynnissä: mereltä ilmestyi parvi toisensa jälkeen, yhteensä tuhansia lintuja. Kaksi suomalaisornia oli ehtinyt paikalle ennen meitä. Toinen heistä, monena keväänä Matsalussa käynyt arveli, että kokoontumisvaihe oli vielä käynnissä. Parhaimmillaan valkoposkien määrä alueella nousee yli sadan tuhannen! Bonuksena pääsimme ihailemaan rannalle ilmestynyttä metsäkaurista.

Aamupalan jälkeen kävimme opastuskeskuksen takapihalla tarkistamassa kuvaajakollega Paavo Hamusen neuvoman kattohaikaran pesän ja jatkoimme Haeskan tornille. Hanhien määrä oli täälläkin moninkertaistunut viiden päivän takaisen vierailumme jälkeen. Kun merikotka pelästytti linnut siivilleen, parvi valehtelematta pimensi auringon!

Tarkoituksemme oli viettää retken viimeinen yö Haapsalussa, mutta jonkin monipäiväisen tapahtuman vuoksi kaikentasoiset majoituspaikat olivat tupaten täynnä. Jatkoimme pohjoiseen Roostan mökkikylään. Mökki oli hulppea ja ympäristö mukavan näköistä mäntymetsää, ranta kuin Yyterissä.

Pöösaspea on Viron luoteisin niemennokka, hyvä muutontarkkailupaikka. Linnujaam, ”lintuasema” on pikkuruinen mökki, joka oli sitten viime näkemän kunnostettu ja varustettu kamiinalla. Muuttoa on mahdollista tarkkailla miellyttävästi sisätiloista.

Illan viime valoilla kuvasin karvaisen vuokkokasvin, jollaista en ollut aiemmin nähnyt. Vieressä hiekalla näkyi pieniä kraatereita, muurahaiskorennon toukan pyyntikuoppia,

16.5.
Muuttoaikana Roostan mökkikylä on lintuharrastajien suosiossa: joka toinen asukas ilmestyi aamupalalle suoraan maastosta kiikari kaulassa.

Koska varsinainen turistikausi ei ollut vielä alkanut, kaikki Virossa tapaamamme suomalaiset olivat lintuharrastajia! Muissa merkeissä eteläiseen naapuriin matkustaneita maanmiehiä ja -naisia tapasimme vasta Tallinkin terminaalissa.

PS
Vilkkaana hanhipäivänä 12.5. tapaamamme linnut näyttävät olleen tosimielellä liikkeellä, sillä seuraavan päivän aikana Suomenlahdella laskettiin suuria valkoposkimääriä, esimerkiksi Virolahdella 41 000.
7/2006

lintukuviin