Painavia puheenvuoroja lippujen hinnoista

Tapahtumat jäällä ovat toistaiseksi jääneet sivurooliin jääkiekon kotikisoista puhuttaessa; päähuomion ovat varastaneet pääsylippujen hinnat.

Niihin ovat ottaneet kantaa monet yhteiskuntamme vaikutusvaltaiset merkkihenkilöt, esimerkiksi Sauli Niinistö ja Virpi Salmi.

Niinistö on paitsi presidentti, myös Suomen Palloliiton ex-puheenjohtaja ja selvillä asioista. Hän piti hintoja korkeina ja perusteli kantansa vertaamalla tilannetta jalkapallon maaotteluun:

Meillä maksoi kallein lippu parhaaseen katsomoon 120 euroa ja sisään stadikalle pääsi kahdellakympillä.

Virpi Salmi on asiasta jokseenkin sellaista mieltä kuin Helsingin Sanomien kolumnistin kaiketi kuuluukin olla:

Siellä kansa seisoo Jokereiden toppatakissa Hakamäentien pientareella, järsii SM-liigan playoffeista unohtunutta grillimakkaran kantaa ja itkee, kun valkoisilla pikkulipuilla koristellut sponsori-Skodat kuskaavat herroja sinne, missä kansan kuuluisi olla.

En provosoidu vastaamaan, vaanyritän olla positiivinen.

* * *

Puheet pääsylippujen korkeista hinnoista ja vaikeasta saatavuudesta ovat ainakin osaksi karkeasti liioiteltuja.

Kävin äsken tarkistamassa tilanteen ja huomasin, että 56 eurolla saa lipun punaviivan kohdalle alakatsomoon riville 8. Suunnilleen siinä istun, jos saan valita paikkani vapaasti.

Hinta on lähes naurettava siihen nähden, että vastineeksi pääsee näkemään MM-kisojen ottelun ja bonuksena tuoreen Suomen mestarin!

Ottelussa kohtaavat Valko-Venäjä ja Ranska, ja mestaripelaaja on Yohann Auvitu (JYP).

* * *

Myönnän sortuneeni kaiken kitinän keskellä jälkiviisauteen ja ajatelleeni ohikiitävän hetken ajan, miksi ihmeessä en mennyt kisoihin silloin kun olisi vielä ollut varaa.

Läheltä piti toukokuussa 2006, kun olin kisojen aikaan kiekkohullun sisareni kanssa Virossa linturetkellä. Kisat pelattiin siinä naapurissa eli Latviassa.

Hanke kuitenkin kaatui, ei rahaan vaan tyyliseikkoihin: olisin halunnut matkustaa Riikaan laivalla Saarenmaalta, mutta aikataulut eivät täsmänneet.

Jääkiekkoa ei nähty edes telkkarista, mutta lintuja senkin edestä. Jääkiekon, laivamatkailun ja arktisten vesilintujen massamuuton yhdistäminen samaan pakettiin olisikin ollut nautinnon maksimoimista ja suorastaan silkkaa syntiä.

* * *

Viron hanhiparvet vielä silmissäni muistin tapauksen Vanhoilta Hyviltä Ajoilta, jolloin halli oli täynnä ja tunnelma katossa vaikka Suomi ei ollutkaan kaukalossa.

Minulla oli ilo ja kunnia nähdä paikan päällä kaksi ottelua ensimmäisissä Suomessa järjestetyissä jääkiekon MM-kisoissa Tampereella maaliskuussa 1965.

Ensimmäisessä pelissä olivat vastakkain Neuvostoliitto ja Tsekkoslovakia ja kuten varttuneempi väki muistaa, näissä kohtaamisissa oli kyse paljosta muustakin kuin urheilusta.

Kisojen alla valmistunut Hakametsän jäähalli oli loppuunmyyty, mikä tarkoitti siihen aikaan 10 200 katsojaa.

Tunnelma oli ylivoimaisesti huikein, minkä olen milloinkaan katsomossa kokenut. Se oli sanoinkuvaamaton.

* * *

Pelaajien tunnetila on jääkiekossa niin merkittävä suoritukseen vaikuttava tekijä, että jo pelkästään sen vuoksi arvokisoissa katsomoiden pitäisi olla täynnä.

Presidentin mainitsema hinnoitteluperiaate antaisi taviksillekin mahdollisuuden päästä nauttimaan kisatunnelmasta – ja synnyttämään sitä.
5/2012