Kannattaisiko profiloitua?

Kevättalven petolaskennoista on tihkunut huolestuttavia tietoja: kohtuulliselle tasolle saatu susikanta on kääntynyt laskuun. Esimerkiksi Kainuussa susien määrä näyttäisi suorastaan romahtaneen vuoden aikana.

Syynä kehitykseen lienee salametsästys. “Salakaatoja tehdään Kainuussa ja Koillismaalla jatkuvasti”, sanoo poliisipäällikkö Antti Karjalainen Kalevassa ja jatkaa: “Kun viha petoja kohtaan ruokkii salakaatojen hiljaista hyväksyntää, ovat ilmiannot Kainuussa hyvin harvinaisia.”

Poronhoitoalueella tapahtuva suurpetojen salametsästys on yleensä kelkka-avusteista. Siksi epäilyt kohdistuvat ammattikuntaan, jonka kelkkailua eivät rajoita edes luonnonsuojelualueiden rajat. Toisaalta käräjille päätyneet tapaukset osoittavat, että epäilyt eivät ole aiheettomia.

Jorma Seppänen ehdottaa Kalevan kainalojutussa, että poromiesten kelkkoihin määrättäisiin pakolliseksi varusteeksi liikkumistiedot tallentava satelliittipaikannin. Näin Seppänen:

“Kun suurpedon salakaato tulee ilmi, epäillään usein myös poromiehiä. Heidän oikeusturvansakin kannalta olisi hyvä, että paikantimen tiedoista voitaisiin todeta, missä kelkalla on milloinkin liikuttu.”

Sivusta arvioituna erinomaisessa ideassa ei ole muuta epäilyttävää kuin hinta, vai onko sekään? Esimerkiksi satelliittipaikantimen toimivuus olisi ratkaisevasti parempi kuin takavuosina kelkkailun seurantaan ehdotetun telamattotunnisteen.

Ellen väärin muista, poromiespiireissä vastustettiin telamattotunnisteiden käyttöönottoa. Tuskinpa uutta ehdotusta tervehditään yhtään innostuneemmin, vaikka lakien mukaan toimivilla poromiehillä ei luulisi olevan mitään syytä salata ajeluitaan.

Voisiko olla mahdollista, että uudistus toteutettaisiin paliskuntakohtaisesti ja ilman pakkoa?

Kilpailuetu olisi ilmeinen, jos kuluttajille voitaisiin tarjota poronlihaa “todistettavasti lynksausvapaasta paliskunnasta”. Vielä parempi, jos tuote olisi lisäksi luomua!

Sitten heräsin. Mikään ei muutu, koska porotalous pitää tiukasti kiinni omista totuuksistaan: laidunongelmat ovat muiden syytä, lynksaajat eivät ole poromiehiä, ja poronliha on automaattisesti luomua – rehusta ja tuotantotavoista riippumatta.
3/2008