Kiitos, Leijonat

Kun kiekkoleijonat palasivat MM-kisoista, lentoasemalla oli vastassa kaikkialle ehtivän kulttuuriministerin lisäksi vain kourallinen faneja. Vähän hävetti. Suomi pelasi hyvin, mutta Tsekki vielä paremmin! Nousu kahden maalin tappioasemasta voittoon Suomen tasoista joukkuetta vastaan on maailmanmestaruuden arvoinen suoritus.

Suomen peliesityksistä huokui ammattiylpeys ja hyvä asenne. Ensimmäisen USA-pelin kompurointi otettiin opiksi ja sen jälkeen eteneminen kohti loppuottelua oli vakuuttavaa.

Hopeamitalien arvoa nostaa se, että ne saavutettiin ilman Saku Koivua. Ennakkoon arveluttanut sentteriosasto selviytyi lopulta kaikella kunnialla. Juha Ylönen nousi selkeästi pelipaikkansa ykköseksi ja voitti kisojen pistepörssin. Ylönen esiintyi edukseen jo Naganossa, mutta aivan erilaisessa roolissa. Sami Kapanen häikäisi liikenopeudellaan, käytti kovalla prosentilla saamansa tekopaikat, voitti maalipörssin ja valittiin ansaitusti kisojen all starsiin.

Ehkä iloisin yllättäjä oli Timo Pärssinen, hieman pimentoon jääneen teletappiketjun Taistelija. Kiekon punnertaminen Slovakian verkkoon tulee säilymään kauan tahtomaalien top fiven kärkipaikalla.

Positiivinen ilmestys oli myös Antti Laaksonen, jonka suomalaiset jääkiekon ystävät näkivät ensi kertaa tositoimissa. Yhden pelin penkkikomennuksen tasoitettua ylikierrokset Laaksonen paikka pelaavassa kokoonpanossa oli kiistaton.

Puolustuksesta nousivat esiin ykkösveskariksi palannut Pasi Nurminen ja ruutunsa vakuuttavasti kummassakin päässä kaukaloa hoitanut Sami Salo. Petteri Nummelin keräsi muhkeat tehopisteet, mutta aiheutti puolustuspelillään tuskan hetkiä. Sami Salon kaveriksi puolustajien plusmiinustilaston kärkeen (+9) nousi varmaa peruspeliä esittänyt Ossi Väänänen.

Aravirran pelaajavalintoja ei tällä kertaa liiemmin kritisoitu. Toivottavasti urputtajat alkavat ymmärtää, että menestyviä joukkueita ei koota tehotilastoja tuijottamalla. Salt Lake Cityä ajatellen tilanne näyttää hyvältä. Ylösen ketju osoitti, että Suomen hyökkäyspeli tuskin tulee jäämään Saku Koivun ympärille koottavan tehonyrkin varaan. Myös puolustus vahvistuu merkittävästi nyt nähdystä. Joukkueeseen pääsystä syntyy ankara kilpailu ja se on pelkästään positiivinen asia.
5/2001