Uusi hauska Saamenmaa

HS maalasi 20.8.00 verevän vision elämästä saamelaisten omistamassa Ylä-Lapissa. Toimittajan haastattelemat saamelaisvaikuttajat vakuuttelivat yhteen ääneen, että nykyiseen verrattuna elämisen laatu paranee ja hauskaa on.

Mutta vakavammin puhuen, millä varsinaisesti eletään, jos hauskanpito ja kulttuuriporonhoito julistetaan Saamenmaan pääelinkeinoiksi?

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pekka Aikio paljastaa, että metsiä hakataan jatkossakin. Aluejohtaja Pertti Veijola ja Metsähallitus, kymmenen vuotta jatkuneen metsäkäräjöinnin vastapuoli saavat yllättävää tunnustusta – hyvästä metsien hoidosta.

Myös turismi jatkuu, mutta saamelaisten ehdoilla ja sisällöltään nykyistä tasokkaampana. Kotapellet ja monotanssien järjestäjät joutuvat nuolemaan näppejään, kun matkailijat pääsevät seuraamaan nahkojen parkitsemista ja nutukkaiden neulomista. Hiihtokeskuksia ei lakkauteta, koska saamelaisetkin skimbaavat ja tykkäävät lustikseen seurata ”hullujen turistien” edesottamuksia.

Virkistyskalastus ja reiteillä tapahtuva moottorikelkkailu saavat jatkua, sen sijaan patikoinnin tulevaisuutta joudutaan harkitsemaan. Se on vaikeasti rahastettavaa ja luokitellaan poronhoitoa voimakkaasti häiritseviin toimintoihin. Esimerkiksi UK-kansallispuiston uudet omistajat osoittavat reppuselkäturisteja syyttävällä sormella, sillä retkeily tekee tyhjäksi poronhoidolle muutoin suojelualueesta koituvan rauhoitushyödyn.

Saamenmaan luontoon kohdistuvan tutkimustoiminnan painopiste siirtyy kukkasista ja pikkulinnuista merkittävämpiin aiheisiin, kuten poroon. Poroa on tosin tutkittu tähänkin asti, mutta väärin. Muutama vuosi sitten tutkimuksissa paljastui se kiusallinen tosiasia, että poronhoitoalueen surkeimmassa kunnossa olevat laitumet löytyvät saamelaispaliskunnista. Vieläpä sellaisista, joista metsänhakkuut, tekoaltaat ja kaivokset puuttuvat.

Pekka Aikio muistuttaa saamelaisten sovinnollisuudesta: nuija- tai sisällissotia ei ole syttynyt, vaikka valtiovalta on vuosikaudet isännöinyt saamelaisten omistamia maita. Saamelaisetko itse  sotimaan, kun asialle voi panna juristin!

Sellaiset merkit ovat ilmassa, että käräjäsaleissa Uutta Hauskaa Saamenmaata jatkossakin rakennetaan. Johtuneeko valtaväestön huonosta huumorintajusta?
11/2000