Elämää rengas kaulassa

Rovaniemellä nähtiin 28.10.2012 kaularenkaalla varustettu laulujoutsen. Lintu oleskeli parin päivän ajan Kemijoen Lainaanselällä muiden joutsenien seurassa; sillä oli puoliso, mutta ei poikasia.

Ilmoitin havainnon Helsingin yliopiston rengastustoimistoon, ja sain äskettäin tiedot linnun vaiheista. Joutsen on merkitty 16.9.1995 poikasena Sallassa, joten se oli havainnontekohetkellä 17 vuoden ikäinen.

Rengastustoimisto on saanut kyseisestä linnusta 104 havaintoilmoitusta, jotka jakautuvat maittain ja kuukausittain seuraavasti:

Tanska 52
marraskuu 6 / joulukuu 8 / tammikuu 11 / helmikuu 15 / maaliskuu 12

Ruotsi 24
helmikuu 1 / maaliskuu 14 / huhtikuu 9

Suomi 24
maaliskuu 1 / huhtikuu 13 / toukokuu 1 / lokakuu 9

Hollanti 4
tammikuu 2 / helmikuu 2

Lyhyttä Hollannin-vierailua lukuun ottamatta lintu näyttää viettäneen sydäntalvet Jyllannissa, mihin emot opastivat sen ensimmäisenä syksynään.

Huomattavan kattavassa havaintoaineistossa on kaksi mielenkiintoista aukkoa.

Ensimmäinen on pesimäajan havaintojen puuttuminen; aivan sama asia kiinnitti huomiota syksyllä 2008 Rovaniemellä tapaamani rengaskaulajoutsenen havaintohistoriassa. Epäilen kesähavaintojen puuttumisen johtuvan pesimisestä itärajan takana alueilla, missä lintuharrastajilla kaukoputkineen ei ole tapana liikkua.

Toinen ihmettelyn aihe on se, että kaikki Ruotsista ilmoitetut havainnnot on tehty kevätmuuton aikana. Reitti Suomesta talvehtimisalueille Tanskaan kulkee erittäin todennäköisesti Ruotsin kautta, mutta miten lintu on voinut pysyä täysin näkymättömänä?

Seitsemäntoista vuotta on kunnioitettavan korkea ikä linnulle, myös laulujoutsenelle, ei kuitenkaan ennätyksllinen. Esimerkiksi Hollannissa laulujoutsenen on todettu eläneen 26-vuotiaaksi. Itse kaularengas näytti vuosista huolimatta aivan uuden veroiselta.
12/2012