Tanskalaista vuoropuhelua

Monet tanskalaislehdet julkaisivat eilen Kurt Westergaardin kohutun piirroksen profeetta Muhammedista pommiturbaani päässään.

Kyseessä oli vastaveto edellisenä päivänä paljastuneelle ääri-islamistien salaliitolle, jonka tavoitteena oli piirtäjän murhaaminen. Lehdet halusivat teollaan viestittää, että väkivallalla uhkaileminen ei saa tanskalaisia luopumaan eurooppalaisiin perusoikeuksiin kuuluvasta sananvapaudesta.

Tanskalaislehdistön rohkeus yllätti, mutta vastareaktio ei. “Nuoriso” otti käyttöön Pariisin lähiöistä tutut vaikuttamisen keinot.

Poliisi pidätti tiistaina kolme miestä epäiltynä Westergaardin murhan suunnittelemisesta: marokkolaissyntyisen Tanskan kansalaisen ja kaksi maassa asuvaa tunisialaista. Ensin mainittu on vapautettu, mutta tunisialaisten tilanne on mielenkiintoinen. Hesarin mukaan:

terroristilakien kiristämisen jälkeen heidät voidaan karkottaa maasta ilman oikeudenkäyntiä. Toisaalta tanskalaiset asiantuntijat arvioivat, ettei Tanska voi lähettää miehiä Tunisiaan, missä islamisteja on kidutettu.

Tanskan suurin islamilaisjärjestö (Tanskassa on noin 200.000 muslimia) on jo ehtinyt varoittamaan, että “epäoikeudenmukaiseksi koettu karkotus luo pohjaa islamilaiselle radikalisoitumiselle”.

Syyt ja seuraukset hämärtyvät, ja omalaatuinen “vuoropuhelu” jatkuu.
2/2008