Pääministerin terveiset hallintoalamaisille

Huomasin Antti Tuurin julkaisseen viime vuonna Bospor Express –nimisen matkakirjan, ja tarkistin heti saatavuuden. Pääkirjaston kappaleet olivat lainassa, mutta teoksen luvattiin löytyvän sivukirjastosta.

Pyöräilin Saarenkylään ja sain haluamani. Samalla lainasin kaksi muutakin kirjaa, oikeastaan puolitoista. Kun vedin hyllystä Jonathan Swiftin Tynnyritarinan, lattialle kopsahti siihen tarttunut almanakan kokoinen ja näköinen kylkiäinen, vuonna 1729 nimettömänä julkaistu Vaatimaton ehdotus, joka estäisi Irlannin lapsia olemasta taakaksi vanhemmilleen ja maalleen.

Swift esittää satiirissaan naama peruslukemilla, että ”Irlannin köyhät löisivät lapsensa lihoiksi  ja möisivät heidät ruuaksi Englannin rikkaille.” Tekstin kääntänyt Timo Siivonen kirjoittaa mainiossa esipuheessaan:

”Ehdotuksessaan” Swift esiintyy englantilaisena isänmaanystävänä, joka mitä kunnioittavimmin tarjoaa silloiselle pääministeri Walpolelle tehokkaampia menetelmiä, joilla kruunun tuloja Irlannista voitaisiin kasvattaa. Menetelmä saattaa kuulostaa raa’an piittaamattomalta, mutta lopputuloksen kannalta asia ei eronnut siitä politiikasta, jota hallitus jo harjoitti – paitsi, että nyt valtion kassaan saataisiin tulojakin.

Swiftin teksti oli tuttu muista yhteyksistä, mutta JULPU:n, Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisuyksikön kustantama erillispainos vuodelta 1998 osui ensi kertaa silmiini vasta nyt.

Kansikuva on yhtä huikea kuin tekstikin, ja siitä sanotaan takakannessa:

Swiftin aikalainen, pääministeri Walpole näyttää yhdessä ”laajapohjaisen” hallituksensa kanssa mitä hän ajattelee kansan vaatimuksista alentaa verotusta ja kitkeä korruptio,

Tällaistahan poliittisen ylätason ja hallintoalamaisten keskinäinen vuorovaikutus valitettavan usein on: terveiset kulkevat vain yhteen suuntaan.

Tasapuolisuuden vuoksi on syytä todeta, että Robert Walpole oli joidenkin mielestä ihan asiallinen pääministeri, ellei suorastaan erinomainen. Toukokuussa 2010 julkaistun asiantuntija-arvion mukaan Walpole on Britannian historian yhdeksänneksi paras pääministeri.