Neljännesvuosisata maisemia isolla kameralla

Ostin laakakoon Linhof Technikan HS:n ilmoituksen perusteella kesällä 1976. Syksyn aikana opettelin käyttämään kameraa silloisen asuinpaikkani Oulun lähiympäristössä. Ylösalaiseen etsinkuvaan, tarkentamiseen lupin avulla, siirtoihin ja kallistuksiin tottui nopeasti, mutta laikuttoman kehitystuloksen aikaansaaminen oli aluksi tuskan takana.

Seuraavan vuoden helmikuussa varustauduimme Jorma Luhdan kanssa ensimmäiselle ”oikealle” limppukuvausretkelle Isolle Syötteelle ja Kuusamoon. Nykyisin laskettelukeskuksena tunnettu Iso-Syöte ympäristöineen oli vielä täyttä erämaata, joskin rakentajat katselivat aluetta jo sillä silmällä.

Isolla kameralla tapahtuvan kuvaamisen hyötysuhde alkoi valjeta, kun iltapäivän hikinen kiipeily tykkyisellä vaaralla tuotti vain kolme jalustanpaikkaa. Uskoimme vahvasti, että laatu korvaa määrän eikä vaivalloinen ponnistelu mene hukkaan.

Iltahämärissä laskettelimme Pärjänjoen varteen, mistä löytyi karttaan merkitty kämppä, itse asiassa hatara niittysauna. Yöstä tuli hyytävän kylmä. Katselin aikani kuluksi hirrenraosta kiiluvia tähtiä; Jopi oli varustautunut paremmalla makuupussilla ja väitti nukkuneensa hyvin.

Seuraavana päivänä kuvasimme joen varressa pienellä avosuolla. Varustuksessa oli suuria puutteita, esimerkiksi muutenkin turhan matala jalusta upposi lumeen lähes kinopäätä myöten. Myöhemmin filminkehitys paljasti puurunkoisten kasettien vuotaneen häikäisevässä kevättalven valossa.

Jopi hävisi kesken kuvaustouhun. Katselin ihmeissäni ympärilleni, kunnes korkealta puun latvasta kuului komento hiihtää latua Teerivaaran suuntaan. Tein työtä käskettyä ja Jopi lonksutteli kuusseiskaa. Yhdestä mustavalkoisesta kehkeytyi aikaa myöten Luontokuva-arkiston kestosuosikki.

Käytössämme oli yksi ahkio, naruvetoinen tasamaalle tarkoitettu eteläpohjalainen siankuljetusmalli. Paremmista ei vielä siihen aikaan ollut tietoa, huonommista kylläkin. Sukset olivat molemmilla parasta mahdollista mallia: Heikkisen verstaasta lähteneet Paltamolaiset.

Jatkoimme retkeä Kuusamoon ja vietimme muutamia päiviä Savilammella ja Taivalkönkäällä. Yöllistä hiihtoa Puikkosuon pistotien päästä Savilammelle säesti huuhkajan kumea puhaltelu.

JK
Suotuisa hinta- ja laatukehitys on tuonut ison kuvakoon skannerit tarvitsijoiden ulottuville. Olen palauttanut viime kuukaudet entiselleen jo menetetyiksi luulemiani 70-luvun laakadioja ja muistellut siinä sivussa vanhoja kuvausretkiä.
2/2002