Satiiri kukkii

Helsingin Sanomat ansaitsee kunniamaininnan tarjoamastaan foorumista, missä kansalaiset voivat kehittää valmiuksiaan satiirin, tuon tyylilajeista vaikeimman tuottajina ja ymmärtäjinä.

Tänään Verkkohesarissa keskustellaan amerikankampamaneeteista, joita on löydetty huolestuttavina pitoisuuksina Itämeren syvänteistä. Keskustelun avaaja on huomaavinaan ksenofobiaa ja nuivuutta suhtautumisessa uuteen tulokkaaseen: “Jutussa lähestyminen uutta tulokaslajia kohtaan oli aika vihamielinen, vaikka emme vielä tunne kuinka uusi laji kotoutuu Itämereemme”.

Monen asiallisen vastauksen jälkeen päästään normaaliin päiväjärjestykseen. Nimimerkki Keskustaporvari kommentoi:

Olin hämmästyksestä mykkyrällä, kun tämän uuden tulokkaan ilmestymistä ei ole jo ensimmäisissä uutisissa yritetty laittaa maanviljelijöiden syyksi. No, eiköhän asiaan tule korjaus jo hyvinkin pian.

Nimimerkki Gloria Hallelujah tarttuu hanakasti täkyyn otsikolla Selkeä yhteys on:

Kapinallinen maanviljelijän poika ryhtyi merimieheksi ja Uudelle mantereelle seilattuaan toimi vihreän kapteenin käskyjen vastaisesti. Pumppasi pohjavesilastiksi sikäläistä merivettä, jonka sitten puosupumpparina tyhjeni kampaviiner….kampamagneett…kampamane eein…olkoon.. Mustaanmereen.

Keleen manesiilivijelijät varsinkin Pekkarinen, joka muutenkin on kuin portugalinsotalaiva.”

Voi olla arveluttavaa pilailla näinkin vakavan asian kustannuksella. Tässä tapauksessa vastuun kantavat kuitenkin Hesarin toimittajat, joiden tapa sensuroida ja kaunistella tietyn aihepiirin uutisia on synnyttänyt luonnollisen vastareaktion.

Satiiri kukkii Verkkohesarissa päivittäin, mutta ylittämätön klassikko on keskustelu, jonka innoittajana oli uutinen Göteborgin sähkökatkoksen aikana riehuneesta “nuorisosta”.
8/2007