Endurance

Amerikkalaisen Caroline Alexanderin kertomus Ernest Shackletonin legendaarisesta retkestä Etelämantereelle julkaistiin alkukielellä v.1998 ja suomeksi jo seuraavana vuonna. Frank Hurleyn upeat kuvat tekevät kirjasta valokuvaajan silmissä erityisen kiinnostavan.

Shackletonin tarkoituksena oli hiihtää joukkoineen Etelämantereen halki. Retkikuntaa lähtöpaikkaan kuljettanut Endurance-alus juuttui kuitenkin ahtojäihin alle sadan kilometrin etäisyydellä rannikosta ja ajelehti jääkentän mukana pohjoiseen yli kymmenen kuukauden ajan. Endurance upposi 21.11.1915.

Seuraavat neljä ja puoli kuukautta retkikunta vaelsi jäällä. Suunta oli edelleen kohti pohjoista ja avovettä, joka saavutettiin 9.4. Kahdella veneellä suoritetun merimatkan jälkeen joukko rantautui karulle ja myrskyjen piiskaamalle Elephant-saarelle. Shackleton viipyi saarella vain kaksi viikkoa, jona aikana veneistä suurempi, alle 7-metrinen ”James Caird” varustettiin lähes 1000 kilometrin matkalle.

Shackleton onnistui yhdessä viiden luottomiehensä kanssa purjehtimaan pikkuruisella veneellä yli maailman myrskyisimpiin kuuluvan merialueen Etelä-Georgian saarelle, missä tuohon aikaan sijaitsi norjalainen valaanpyyntiasema. Merimatka kesti 20 päivää. Elephant-saarelle jääneet pelastettiin 30. elokuuta. Yksikään matkalle lähteneestä 27 miehestä ei menehtynyt.

Etelämantereen retkikunnan valokuvaajaksi palkattu Frank Hurley ei masentunut suunnitelmien muuttumisesta, vaan dokumentoi retkikunnan vaiheet alusta loppuun ihailtavan kattavasti. Endurancelta poistuessaan Hurley pelasti vesitiiviiksi tinatussa peltirasiassa suuren osan laivalla kuvatuista ja kehitetyistä lasinegatiiveista, pinnakkaiskopioista koostuvan albumin ja kaksikymmentä värillistä kuultokuvaa. Kuvausvälineistä oli mahdollista ottaa mukaan vain pikkukamera ja kolme filmirullaa.

Hurleyn alkuperäiseen välinearsenaaliin kuului mm. 17×21 cm:n laakafilmikamera. Omasta kokemuksesta tiedän, että pakkanen ei ole ongelma ison kuvakoon käyttäjälle. Tuuli sitävastoin on, myös Hurleylle. Vaikka Antarktis ympäristöineen on tunnetusti myrskyistä seutua, Endurance-kirjan kuvista vähänkään navakamman tuulen tuntua ei löydä hakemallakaan. Poikkeuksena ovat vain eräät Elephant-saaren kuvat.

Huima eloonjäämisseikkailu kiinnosti luonnollisesti suurta yleisöä, ja monet retkikunnan jäsenet kertoivat kokemuksistaan kirjoissa tai yleisöluennoilla. Hurley täydensi oman kirjansa kuvitusta tekemällä Etelä-Georgiaan erillisen kuvausretken. Yleisöluentonsa elävöittämiseksi Hurley syyllistyi kuvamanipulaatioon. Hänellä oli tapana päättää esityksensä vaikuttavaan loppukuvaan nimeltä ”Pelastus”, jossa ryysyinen miesjoukko tervehtii mereltä saapuvaa venettä. Todellisuudessa kuva on otettu Schakletonin lähtiessä rohkealle merimatkalleen. Pienempi vene on palaamassa rantaan ja James Caird on raaputettu pois kuvasta.

Hurleyn kuvat viime vuosisadan alkupuolelta ovat mielenkiintoista katseltavaa erityisesti niille, jotka uskovat uusien kuvien olevan automaattisesti vanhoja parempia.
5/2001