Kornia komiikkaa

Inarin kunnanhallitus otti viime maanantaina kantaa toukokuussa ympäristöministeriölle tehtyyn Muotkatunturin erämaan laajentamisesitykseen. Lausunnossaan kunta suhtautuu torjuvasti Muotkatunturin paliskunnan tekemään esitykseen, joka toteutuessaan laajentaisi erämaata 37000 hehtaarilla.

Paliskunta perustelee esitystään ensisijaisesti saamelaisporonhoidon tarpeilla, mutta luontoarvojakaan ei ole täysin unohdettu: paliskunnan mielestä erämaa-alueen laajentaminen turvaisi uhanalaisten ahmojen ja kotkien elinoloja. Lisäksi paliskunta on huolissaan hakkuiden erämaisuutta vähentävästä vaikutuksesta.

Asiaan perehtymättömän korvissa paliskunnan esitys kuulostaa varmaankin hienolta, mutta katsotaanpa asiaa tarkemmin.

Muotkatunturin paliskunta on niittänyt mainetta käräjöimällä ja valittamalla. Vaikka apuna ovat alusta asti olleet parhaat mahdolliset juristit, ihmisoikeuksiin vetoaminen ei ole tuottanut toivottua tulosta kansallisissa eikä kansainvälisissä käsittelyissä. Samaa voitaneen todeta myös paliskunnan tiiviistä yhteistyöstä Greenpeacen kanssa: maine on kyllä kasvanut, mutta mitenkähän lienee tulosten laita?

Näillä taustoilla on selvää, että paliskunnan ideariihessä hakkuiden vaikutusta poronhoidon edellytyksiin tai erämaisuuden säilymiseen arvioidaan pelkästään sen mukaan, kuka hakattavan metsän omistaa. Esimerkiksi Muotkatunturin erämaahan liitettäväksi ehdotetulla Vaskojoen pohjoispuolisella alueella metsää hakkaavat Metsähallituksen lisäksi myös yksityiset metsänomistajat, mukaan luettuna poromiehet itse. Ennestään “tiedetään”, että vain Metsähallituksen hakkuut voivat olla poronhoidolle turmiollisia.

Paliskunnan pyrkimys parantaa uhanalaisen ahman elinoloja on kaikin puolin kannatettava. Mutta kun keinoksi ilmoitetaan erämaa-alueen laajentaminen, mennään kornin komiikan puolelle. Jos poromies tai mettähuligaani ottaa asiakseen lynksata ahman, rajat eivät pidättele. Erämaa-alue soveltuu tarkoitukseen oikein mainiosti; vähintään yhtä hyviä suorituspaikkoja ovat tunnetusti myös luonnonpuistot ja kansallispuistot.

Käsittelin yhtä erämaa-alueella tapahtunutta ahman kelkkapyyntitapausta seikkaperäisemmin tässä tekstissä. Kuinkas sattuikaan, touhuttiin Muotkatunturin paliskunnassa!
8/2007