Matin ja Maijan sananvapaus

Friday, December 28th, 2007

Helsingin Sanomat myöntää 24.12.2007 julkaistussa pääkirjoituksessaan, että Suomessakin rajoitetaan sananvapautta. Asiasta puhuessaan Hesari tarkoittaa lehdentekijöiden sananvapautta.

* * *

Runsaat puoli vuotta sitten, kolmantena toukokuuta eli sananvapauden päivänä, Maija Aalto kirjoitti HS:n uutistoimittajien blogissa näin:

“Hyvään elämään tottuneen nuoren suomalaisen toimittajan on kuitenkin hankala surra jonkin sellaisen menettämistä, joka ei omalla kohdalla ole koskaan ollutkaan uhattuna.”

Koska toimittajalla ei ollut tietoa tai varsinkaan omakohtaisia kokemuksia Suomessa tapahtuvasta sananvapauden rajoittamisesta, hän pyysi apua lukijoilta. Esimerkkitapauksia kertyi niin runsaasti, että toimittaja joutui sulkemaan keskustelun ja poistamaan koekäytössä olleen Twinglyn löytämät linkit blogeihin, joissa hänen kirjoitustaan käsiteltiin. Näin Aalto perusteli jälkimmäistä ratkaisuaan:

“Myös blogilinkkausautomaatti Twingly on suljettu toistaiseksi, koska en halua erikseen alkaa mainostaa postauksen lopussa blogeja, joiden sisältö ei kuulu journalistista hyvää tapaa noudattavan viestimen sivuille.”

Joukossa oli linkki myös omaan postaukseeni, jota en vieläkään osaa pitää sisällöltään sopimattomana tai hyvän journalistisen tavan vastaisena.

* * *

Mutta palataan varsinaiseen asiaan. Lasitalon väkeä kuohuttanut sananvapauden loukkaus esitellään pääkirjoituksen kolmannessa kappaleessa:

“Pohjoismaat ovat näin ollen rauhan tyyssijoja myös journalisteille. Sananvapautta pitää silti jatkuvasti huolella vaalia. Sitä osoittaa Helsingin käräjäoikeuden äskeinen käsittämätön päätös, jossa oikeus tuomitsi Suomen Kuvalehden valokuvaajan osallistumisesta Asem-mielenosoitukseen. Oikeus toki jätti valokuvaajan ilman rangaistusta. Tosiasiassa kuvaaja teki vain työtään journalistina. Asiasta valitetaan hovioikeuteen, joka toivottavasti muuttaa käräjäoikeuden päätöksen.”

Helsingin Sanomien suhde sananvapauteen on mielenkiintoinen. Taviksista ei ole niin väliä, mutta journalistin oikeus käyttää tai kaventaa sananvapautta on pyhä ja loukkamaton. Parku on hirmuinen, kun poliisi rohkenee suhtautua niskuroivaan valokuvaajaan kuin kehen tahansa kansalaiseen.

Pääkirjoituksessa väitetään virheellisesti ja vastoin HS:n omassa uutisessa annettua tietoa, että käräjäoikeus tuomitsi valokuvaajan osallistumisesta mielenosoitukseen. Ei se niin mennyt: tuomio tuli niskoittelusta.

Pääkirjoituksen kirjoittaja ei selvästikään osaa päättää, oliko valokuvaaja paikalla töissä vai mieltään osoittamassa. Oli miten oli, poliisin määräyksiä kannattaa totella.

Posted in , Media | Edit | Comments Off