Aihearkisto: Kevennykset

Alivuokralaisen auto

Lainaus blogista 4.11.2012:

Rauhankadulla katselin autoja. Autotallin oven edessä pönötti kaksi muhkean näköistä citymaasturia, mutta katuvarteen oli pysäköity jokin surkea pikkuräpsy. Mahtoi olla vähävaraisen alivuokralaisen auto!

Kun tänään kävelin Rauhankatua, maastureita ei näkynyt ja pikkuräpsy oli vaihtunut paremman väriseksi.

Kymmenen vuotta myöhemmin…

Etsin vanhasta blogista merkintää kuuluvasti ruokaa kerjänneistä pähkinähakin lentopoikasista, jotka tapasin Arktikumin pysäköintitalon nurkalla vuosituhannen alkuvuosina. Kyseessä oli ensimmäinen oma havaintoni lajin pesimisestä Rovaniemellä.

En löytänyt mainintaa linnuista, mutta törmäsin tähän postaukseen:

9.7.2004
Olin lähettämässä Pietarikuvia nähtäville, kun toiminta päättyi ilmoitukseen palvelintilan loppumisesta. Soneran liittymään kuuluva 25 megaa täyttyy kuvilla helposti, jopa nettikokoisilla. Viikonlopun aikana sivusto on tarkoitus askarrella uuteen osoitteeseen.

Kymmenen vuotta myöhemmin olen ”taas” askarrellut sivut uuteen osoitteeseen. Nyt palvelintilaa on käytössä mukavat 4 gigatavua, joten syyt mahdollisiin uusiin askarointeihin löytynevät muualta.

Lainaan loppuun kevennyksen päivälleen kymmenen vuoden takaa:

11.7.2004
Päivän humalaisuutinen tulee taas Inarista. Huonoon liftausmenestykseensä tuskastunut miekkonen ryhtyi häiriköimään nelostiellä Ivalon ja Inarin välillä. Lopputuloksena oli kummastakin suunnasta tulevan liikenteen tukkeutuminen. Sumaan juuttui mm. viisi turistibussia. Kyyti järjestyikin lopulta – poliisiasemalle.

Litti ja lepakko

Argentiinan ja Hollannin väieräottelu oli puuduttavaa katsottavaa. Brasilian puulaakitasoisen puolustuspelaamisen vastapainoksi nyt nähtiin sillä osa-alueella liiankin ammattimaista toimintaa.

Kun pääasiana oli puolustaminen ja virheiden välttäminen, tuloksena oli jatkoajankin jälkeen maaliton tasuri. Kummankin joukkueen vaarallisimmat pelaajat olivat tarkassa vartioinnissa, ja esimerkiksi Arjen Robben taisi laukaista maalia kohti yhden ainoan kerran.

Ennen rankkarikisaa koettiin sentään yksi huippuhetki, jonka Niki Juusela noteerasi innostuneena:

Kato lepakko, näitkö!

Litmanen murahti holkerimaisesti katsovansa peliä.

 

Vain kaksi kerrallaan

Tuesday, February 26th, 2008

Mäkihyppääjä Harri Olli tuntuu vastaavan melko täydellisesti Tohmajärven ajattelijan, Seppo Rätyn, käsitystä parikymppisen huippu-urheilijan keskittymiskyvystä:

Se jaksaa keskittyä kahteen asiaan. Jos yrittää opiskella, urheilla ja naida, niin siinä on yksi liikaa. Opiskelemaan ehtii myöhemminkin.

Niinpä. Harri Ollia odottaa opiskelupaikka Oulun yliopistossa.

Oppia elämää varten

Friday, November 16th, 2007

Viiden Pohjois-Kymenlaakson kunnan yhdistyessä syntyvän uuden kaupungin nimeksi näyttäisi tulevan Kouvolankoski. Kuten asiaan kuuluu, sekä nimen kannattajille että sitä vastustaville on avattu lista osoitteessa www.adressit.com. Vastustajat ovat selvässä johdossa.

Ulkopuolisen korvaan Kouvolankoski kuulostaa ihan hyvältä, mutta kirjain kerrallaan kirjoitettavaksi se on pelottavan pitkä K-o-u-v-o-l-a-n-k-o-s-k-i. Jos mennään toiseen äärimmäisyyteen, Suomen kuntien ylivoimainen ykkönen on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Ii.

Lukiovuosinani historian lehtori Börje Åkerfelt heitti varsinaisen opetuksen ohessa arvoituksen: miten lyhennetään Iisalmi? Tietenkin I:salmi. Luokka hörähti, ja ohje tulee mieleen aina silloin tällöin, viimeksi tänään Kouvolankoskesta puhuttaessa.

Jyväskylän lyseossa opiskeltiin elämää varten!

Hengessä mukana

Wednesday, March 12th, 2008

En usko ihmeisiin, vaikka joskus mieli tekisi. Tänään toivoisin omenan putoavan johonkin muualle kuin puun alle.

Tsemppiä ja tuurintynkää matematiikan yo-kokeeseen osallistuvalle Jounille!

Yllättäviä valintoja

Tuesday, September 30th, 2008

Jatkan sarjaani erikoisista varkauksista.

Kesäkuussa Rovaniemellä näpistettiin Siwasta siideriä ja kloriittia, heinäkuussa pääkaupunkiseudulla varastettiin sauna ja nyt Rovaniemellä kirkon katto!

Okei, monenlaisia seikkoja löytyy uutisten takaa. Siiderillä vauhditettiin siivoustapahtumaa, sauna oli pyörillä kulkevaa mallia, ja varastettu katto ei ollut paikallaan vaan varastossa neliömetrin suuruisina levyinä.

Mutta kun Lapin Radio säästi tapahtuman yksityiskohdat leipätekstiin, otsikosta saatiin poikkeuksellisen mehevä:

Rovaniemen pääkirkon vanha kuparikatto varastettiin.

Jäniskevennys

Wednesday, July 17th, 2013

Toissailtana naapurissa rakenteilla olevan kerrostalon pihalla pökkelehti jänis. Se tunsi olonsa niin turvalliseksi, että uskalsi pysähtyä pitkäksi aikaa avoimelle hiekkakentälle miettimään jotain tärkeää asiaa.

Aikansa tuumailtuaan eläin teki ratkaisun ja jatkoi matkaansa. Otin toisen kuvan juuri ennen kuin se hävisi rakennuksen taakse:

Vein kameran pois, ja sarjaan kuuluva kolmas kuva jäi saamatta.

Juuri kun ehdin takaisin ikkunaan, jänis tuli kuin ammuttuna nurkan takaa ja juoksi pihan poikki yhtä hurjaa vauhtia kuin urheiluaiheisen viihdeohjelman keventäjänä mainetta niittänyt lajitoveri.

Tässä postauksessa ei ollut tarkoitus sivuta jääkiekkoa, mutta niin vain pääsi käymään. Anteeksi.

Jänis toi nimittäin mieleeni Hjallis Harkimon, ja houkutus nurkan takana oli rahaliiga KHL. Aika näyttää, sisältyikö tapahtumaan ennustuksellista elementtiä.

Monikäyttöinen Leatherman

Thursday, February 26th, 2009

Lapin Radion verkkosivuilla kerrotaan, että

noin 40-vuotias kittiliäläismies puukotti vuoden 2007 jouluyönä 25-vuotiasta miestä selkään Leatherman-monitoimiveitsellä poistuessaan Levin Hullu Poro -ravintolasta.

Puukotusvälineen nimi kerrotaan heti uutisen otsikossa:

Leathermanilla puukottanelle vankeutta.

Puukottaja tuomittiin vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä. Samassa härdellissä puukottajan pahoinpidellyt noin 30-vuotias kittiläläismies pääsi vähemmällä: 45 päivää ehdollista vankeutta.

Miesten vahva humalatila vaikutti tapahtumiin ja vaikeutti niiden selvittämistä. Oikeudelle jäi epäselväksi, tapahtuiko puukotus ennen pahoinpitelyä vai päinvastoin.

Jouduin hetken pohtimaan, miksi tavaramerkki oli nostettu uutisen keskeiseksi pontiksi. Sitten sytytti.

Kyseessä on niin monimutkainen instrumentti, että sen virittäminen toimintakuntoon vie selvin päin vähintään puoli minuuttia, vahvassa humalassa paljon kauemmin. Puukotus on siis harkittu teko eikä pikaistuksissa tehty. Ja sanktio sen mukainen.